Бъчварова: Трябва да се преосмисли редът за налагане на мярка домашен арест”
Бъчварова: Трябва да се преосмисли редът за налагане на мярка домашен арест” / снимка: БГНЕС

Редът, по който се налагат мерките за неотклонение "домашен арест" и "подписка", трябва да се преосмисли. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти по повод на случая с Ярослав Димитров, който беше задържан за кражба на автомобил, докато е бил с наложена мярка "домашен арест".

Според министър Бъчварова досегашният ред е неефективен. Тя посочи, че у нас има 166 човека с мярка "домашен арест" и около 1200, които са в режим на "подписка". Ясно е, че МВР няма ресурс да охранява всички затова може би трябва да се преосмисли редът, по който се налагат тези мерки, добави министърът.

Румяна Бъчварова отрече информацията, че ще бъдат намалени обезщетенията на полицаите при пенсиониране. Тя добави, че ръководството на МВР работи да се оптимизира функционално структурата на ведомството и да се довърши започнатата реформа.

Министърът отрече и информацията, която се появи в някои медии, че ще подаде оставка.

Бъчварова определи като неприятен и скандален случая, за който беше сезирана от главния прокурор Сотир Цацаров - за неправомерни действия на полицейски служители от Пловдив при ПТП, завършило със смъртта на пешеходец. По повод на оставката на директора на ОДМВР-Пловдив Пламен Узунов, Румяна Бъчварова заяви, че е изискала от него още преди два месеца да наложи мерки за овладяване на проблема с пътните произшествия. Той е изпратил на министъра доклад, но резултат от мерките е нямало.

Румяна Бъчварова потвърди информацията, че от няколко дни има проблем със софтуера на телефон 112. Тя добави, че МВР се опитва да уреди отношенията си с фирмата, която отговаря за поддръжката и се надява скоро това да се случи.

Източник: БТА