Преди да започне днешното заседание на Министерски съвет Бойко Борисов се обърна към министрите по темата за зачестилите автокражби. Премиерът се поинтересува защо доказани престъпници не са в ареста, а продължават да са на свобода.

Борисов визираше случая от преди няколко дни, когато охранителна камера засне кражбата на два автомобила от подземен гараж на жилищна кооперация в столичния квартал "Манастирски ливади". Собственикът на колите разпространи видеото в интернет с надежда крадецът да бъде открит. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че става дума за 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест - една от Словения и две от Италия, който продължава да краде автомобили в София при условия на домашен арест.

Това е голям крадец, търсен от няколко държави и получава домашен арест. Иинтересувам се какво мисли по този въпрос министърът на правосъдието, запита премиерът.

"Въпросът е, като е в домашен арест, кой го пази и трябва ли да има безплатна охрана пред дома си. Кой пази този човек, който става сутринта и вижда, че неговите коли ги няма в гаража", сподели Борисов.

"Разбирам демокрация, но хайде да има и малко демокрация за хората. Този човек не е ли демократ, дето се събужда и вижда че му няма колите", коментира още премиерът.

Изпълнението на електронното наблюдение зависи от бюджета за 2016-а

По думите му, ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това - когато е хванат крадецът, да го вкарват в затвора, а не да го пускат „да си гледа телевизия в къщи и през нощта да ходи да събира пари".

Премиерът поиска доклад от Министерството на правосъдието как се пазят хората под домашен арест.

"Този човек ни е кристален образ - МВР го хваща веднъж че е обрал жилище, а той сигурно е обрал сто преди това, хваща го, че откраднал мотор и сигурно пак е откраднал сто преди това, а след това източва парите на хората от банкоматите от Италия и Словения. Ние сме вероятно най-големите демократи в Европа и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин, като е под домашен арест той разбира, че е сгрешил", заяви Борисов.

„Ако я нямаше камерата, заснела престъплението, хората в МВР щяха да се червят и да обясняват защо всеки ден крадат на хората колите. Има хора задържани по 30-40 пъти и са на свобода. След всяко залавяне крадат, за да платят за да ги извадят. Ако това не променим, няма реформа, всичко друго са боричкания. Реформата е да направим така, че крадците да бъдат в затвора - това е важното за хората и това иска народът", подчерта премиерът.

Променете закона така, че хората като станат, да са спокойни - трябва война с тези хора, призова премиерът.