Разчитен бе участъкът между 7 и 9-ти км на АМ Струма, който се срути в събота вечерта
Разчитен бе участъкът между 7 и 9-ти км на АМ Струма, който се срути в събота вечерта / БТА
Възстановено е движението в платното за Кулата на АМ “Струма” при 8-ми км. Участъкът, на който в събота вечерта се срути скална маса на пътното платно, е обрушен. Монтирана е нова предпазна мрежа с обезопасителни въжета, за да се предотвратяват нови срутвания, каза пред медиите председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, който направи оглед на място, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Той благодаря на алпинистите и на служителите на пътноподдържащата фирма за изключително усилената работа в много лоши метеорологични условия. При минусови температури, много силен вятър и въпреки дъжда през нощта и сутринта успяха да обрушат изцяло ската, така че да се осигури безопасността на пътуващите и да възстановим движението, каза Терзийски.

Председателят на АПИ информира, че служители на всички областни пътни управление и на пътноподдържащите фирми извършват денонощни огледи на всички рискови участъци от републиканската пътна мрежа.

Ако бъде установен риск от падане на камъни и скална маса, участъкът ще бъде обозначен, а при необходимост и ще се ограничава преминаването, за да може веднага да започнат дейности по обрушване и укрепване на района, обясни той.

Георги Терзийски съобщи, че агенцията ще използва експертизата на научната и техническата общност, на експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от Университета по архитектура, строителство и геодезия, за да се ползва и техният опит за още по-успешно извършване на оценка и анализ на риска от срутвания. Целта е да действаме превантивно, за да предотвратим срутвания, посочи Терзийски.

В отговор на въпрос председателят на АПИ информира, че участъкът от Искърското дефиле при с. Елисейна остава затворен. Там също се работи изключително усилено в светлата част на деня, независимо от недобрите метеорологични условия.

Амбицията ни е максимално бързо да отворим участъка, но след като наистина се убедим и експертите дадат гаранция, че преминаването ще бъде безопасно, отбеляза Терзийски и допълни, че утре продължават дейностите по сложното обрушване на съседния до срутището район.

Източник: „Фокус“