Софийският градски съд наложи парична гаранция от 1000 лв. на кандидата за президент Боян Станков, познат като Расате.

Прокуратурата беше внесла искане за постоянното му задържане. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в тридневен срок.

Расате е обвинен за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Той беше задържан на 2 ноември, а поводът за ареста му беше разследване, което започна след инцидент на 30 октомври в Общностния център Rainbow hub.

Расате в съда: Не се признавам за виновен

"Не се признавам за виновен. Долу демокрацията!", каза на влизане в съдебната зала Расате.

Съдът прие, че от свидетелските показания и снимковия материал може да се приеме, че именно Расате е извършител на престъплението. Също така обаче той е реабилитиран във връзка с друго престъпление, има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Съдебният състав посочи още, че задържането за постоянно в ареста на Расате би осуетило провеждането на предизборната му кампания, което ще наруши от своя страна обществения интерес и възможността за информиран избор на гражданите на база кампанията.
БТА