Софийската градска прокуратура предприе действия за призоваването на кандидатът за президент Боян Расате с цел явяването му пред разследващия орган за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, съобщиха от прокуратурата.

По искане на главния прокурор на Република България Иван Гешев Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение за привличане на Расате към наказателна отговорност. Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбите в Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

Главният прокурор иска имунитета на Боян Расате

Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс призоваването се извършва на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвинението. Той не е открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси.

Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия.

След нападението в ЛГБТИ организация – потърпевшите споделят (ВИДЕО)

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Расате в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост. Установено е, че около 17.30 ч. той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо обвиняемия.