Главният прокурор внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Боян Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в предстоящите избори. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Боян Расате за нападението в ЛГБТИ организация: Не участвах в това нещо (ВИДЕО)

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Расате в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

След нападението в ЛГБТИ организация – потърпевшите споделят (ВИДЕО)

Събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо Боян Расате. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

11 посолства осъдиха нападението в център на ЛГБТИ общността

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването.

Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбите в Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.