Протестите продължават и след оставката на премиера
Протестите продължават и след оставката на премиера / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Протестите продължават и след оставката на премиера
61673
Протестите продължават и след оставката на премиера
  • Протестите продължават и след оставката на премиера

Въпреки че правителството се оттегли, за което протестиращите призоваваха, скандирайки „Оставка" и „Долу Борисов", протестите в цялата страна продължават. Това заявиха организаторите на протестите в София, подкрепени от съмишлениците им от останалите градове. Те се обявиха за незабавно свикване на Велико народно събрание, мажоритарен вот и 50% гражданско участие в държавните регулаторни органи. Недоволните граждани поканиха премиера в оставка Бойко Борисов да излезе с тях на готвения за най-масов протест в София в неделя. Тази вечер протестиращите ще се съберат в София в 18:30 на Орлов мост, за да поднесат цветя на мястото, на което по думите им през изминалите дни се проля невинна кръв.

Организаторите на протестите срещу монополите определиха оставката на кабинета като бягане от отговорност и заявиха, че това не е решение на проблемите. По думите на един от организаторите Ангел Славчев протестите няма да спрат. „Това не е решението. Нашите искания бяха парирани, затвърдиха монополите и олигархичната система. Затова излизаме на улицата. Ако премиерът е мъж, ще постъпи мъжки и ще свика Велико народно събрание", каза той.

По думите на Янко Петров организаторите са имали предложения от партии да лобират за тях по време на демонстрациите. Стана ясно и, че сблъсъците с полицията са били причинени от платени провокатори, но категорично отказаха да посочат кой се е опитвал да се възползва от недоволството на хората. „Когато гражданските протести започнаха да излизат масово, немощта, в която политическата система е изпаднала, ги принуди да се опитват да яхнат гражданските протести от последните дни. Разберете ме правилно, помолихме и забранихме по всички градове да има партийни знаци, партийни знамена. Както виждате никой от нас не отиде, не се поддаде и не искаше да бъде купен от партии. Имахме доста атрактивни и апетитни предложения", каза Петров.

Инициативните комитети призоваха хората, които излизат на протестите, да излизат с лицата си, а не с маски и качулки, и да не бъдат агресивни. Очаква до седмица организаторите на протестите от всички градове да излязат с единни искания и ще настояват за среща с президента.