Протест на музейни работници и библиотекари в цялата страна (СНИМКИ)
Протест на музейни работници и библиотекари в цялата страна (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС
Протестът в София
82890
Протестът в София
  • Протестът в София

Работещите в музеите, галериите и библиотеките протестираха в страната. Те обясниха, че тези културни институти у нас работят не повече от 4500 души и за да бъдат заплатите им увеличени с 50 на сто, ще са необходими допълнителни 26 милиона лева. Работещите в културните институции носят лентички с надпис „Аз протестирам" и „Аз съм солидарен".

Хората са недоволни от това, че висококвалифицирани специалисти работят в тези институции за около 400-500 лева. Те внесоха декларация с исканията си в Народното събрание.

Декларацията на синдикатите в Деня на недоволството вижте ТУК

Около 100 протестиращи срещу ниското си заплащане служители на културните институции се събраха пред Народното събрание в столицата, за да поискат бюджетът за култура да бъде увеличен.

В обедната си почивка работещите в музеите, галериите и библиотеките се събраха пред служебния вход на парламента заради заделените пари за догодина.

"От година ни обещават всяка следваща година, че ще увеличат субсидиите за музеи и галерии. Вече става невъзможно да се работи. Ние сме на дъното на осигурителния доход, имаме най-ниските заплати на специалисти в цялата държава, висшисти с магистратури и докторантури са на минимални заплати. Вече става невъзможно да се работи. Ние имаме огромна отговорност - да опазваме културното наследство на България, но нямаме тази възможност", каза жена, която беше сред недоволните. Неин колега сподели, че изпитва чувство на унижение и допълни, че ако не бъде обърнато внимание на исканията им, може да бъдат предприети и по-ефективни действия.

Работещите в музеи и галерии излизат на протест за по-високи заплати

Регионалният исторически музей в Благоевград се включи в националния протест на музеите, галериите и библиотеките под надслов "Ден на недоволството".

РИМ - Благоевград се включи в националния протест

"Този пръв наш, макар и символичен, акт трябва да доведе до малко по-сериозно вникване към проблемите на подобни заведения. Очаквахме някакви реални реформи, които до този момент не се реализираха. Отношението не е само Ларго, не е само Плиска. Цяла Югозападна България е встрани от големия поток от инвестиции", бяха част от изявленията на протестиращите.

Служителите настояха за увеличаване на бюджета за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, като за целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините.

Протест на музейни работници и библиотекари в цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Библиотекари, галеристи и музейни работници с Ден на недоволството в Перник

За Ден на недоволството обявиха 24 ноември пернишките библиотекари, галеристи и музейни работници. Работещите в културните институции се събраха в двора на Подземния минен музей за протест срещу недостатъчните им трудови възнаграждения и средствата за култура. Те настояха за по-добри условия за съхраняване на културното ни наследство и по-високо заплащане.

Протест на музейни работници и библиотекари в цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора

За достоен труд и достойно заплащане настояват работещите в културните институции в Стара Загора. Заложените пари за култура в бюджет 2016 са мизерни и ако те не бъдат преразгледани, догодина културата ще катастрофира, категорични бяха протестиращите библиотекари, музейни служители, работещи в галериите, театрали и оперни дейци. Обмислят се ефективни протестни действия, ако исканията ни не бъдат чути, заявиха представители на двата синдиката. „Как един музикант като мен да остане в тази държава, когато началната заплата след висше образование в Държавна опера Стара Загора е 400 лева? Това е неуважение към нашия труд, това е непростимо, една истинска обида към младото поколение. И ако ние сме бъдещето на България, а заминем извън страната, какво ще остане тук?”, попита един от най-младите протестиращи Божидар Рахнев, цигулар в Държавна опера Стара Загора.

Протест на музейни работници и библиотекари в цялата страна (СНИМКИ)
netinfo