РИМ - Благоевград се включи към националния протест
РИМ - Благоевград се включи към националния протест / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова
РИМ - Благоевград се включи към националния протест
82883
РИМ - Благоевград се включи към националния протест
  • РИМ - Благоевград се включи към националния протест

Днес Регионалният исторически музей в Благоевград се включи в националния протест на музеите, галериите и библиотеките под надслов "Ден на недоволството".

"Този пръв наш, макар и символичен, акт трябва да доведе до малко по-сериозно вникване към проблемите на подобни заведения. Очаквахме някакви реални реформи, които до този момент не се реализираха. Отношението не е само Ларго, не е само Плиска. Цяла Югозападна България е встрани от големия поток от инвестиции", бяха част от изявленията на протестиращите.

Служителите настояха за увеличаване на бюджета за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, като за целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините.

Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер и на библиотеките, както и да се увеличи работната заплата минимум с 50%, са част от исканията на работещите. Те изразиха недоволството си от факта, че началната заплата на един млад музеен специалист с магистърска степен или на библиотечен специалист е 400 лв. като от 2016 г. ще се изравни с минималната работна заплата за страната, достигайки 420 лв. Възмущение изразиха и от факта, че по-голямата част от уредниците и реставраторите, както и библиотечните специалисти, които имат над 20 години трудов стаж получават между 400 и 550 лв. месечна заплата.

Само за 2014г. през музеите и галериите са минали над 11,5 млн. посетители и над 6 млн. в библиотеките. "Всичко това говори за нескрития интерес към подобни хранилища на историята", заявиха музейните служители.

Чуйте още в звуковия файл.