Прокуратурата разследва бизнесмен, близък до Марковска
Прокуратурата разследва бизнесмен, близък до Марковска / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Прокуратурата разследва бизнесмен, близък до Марковска
58736
Прокуратурата разследва бизнесмен, близък до Марковска
  • Прокуратурата разследва бизнесмен, близък до Марковска

Прокуратурата работи по анонимен сигнал, в който се твърди, че близкият до Венета Марковска бизнесмен Георги Георгиев е замесен в търговия с влияние.

Писмо със сигнала е било изпратено до президента Росен Плевнелиев от изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов, съобщи Стелиана Кожухарова от Върховната касационна прокуратура.

Според сигнала в периода 2005-2010 г. бизнесменът е получил множество дарения, включително и имотни, за да укаже влияние при вземане на решения по административни дела.
Досъдебното производство е от 2011 г. Георги Георгиев е използвал влиянието си, за да издейства угодни за него решения по различни административни дела.

"За това, че е употребил влияние при уволнението на служители от МВР по повод на възникнал конфликт; за придобити множество имоти под формата на дарения; за оказано влияние при вземане на решения по водени административни дела. По наказателното производство няма привлечени като обвиняеми. Разследването не е спирало", заяви Кожухарова.

Тя обаче беше категорична, че срещу Марковска не се води наказателно производство.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева уточни, че Конституционният съд няма как да работи до встъпването в него на член от парламентарната квота, независимо дали това ще е Марковска, или някой друг. Освен това предстои и да бъде избран председател, за което е нужно съдът да е в пълния си състав: "В случай, че един избран от Народното събрание за конституционен съдия не се яви и не положи клетва, това означава, че процедурата започва отново. Дано този път има достоен кандидат".

Въпреки че Висшият съдебен съвет прие оставката на Венета Марковска, все още не се знае дали тя остава магистрат, след като не положи клетва като конституционен съдия.