При самото задържане на Джейхан Ибрямов у него е открита сумата от 100 000 лева, която е била описана предварително, белязана с пособите по Закона за СРС. Това съобщи Ваня Стефанова, завеждаш отдел на Върховната прокуратура по случая с арестувания депутат и кандидат за депутат Джейхан Ибрямов.

По думите й е открита сума пари при претърсване на дома му.

Днес Джейхан Ибрямов е почувствал неразположение и е прегледан в МВР болница, като от там са посочили, че състоянието му позволява да пребивава в ареста. Предстои прокуратурата в събота да поиска постоянен арест за народния представител.

От ГДНП посочиха, че на 9 август тази година е проведена специализирана полицейска операция от ГДБОП за организирана схема за избягване на установяване на данъчни задължения. Групата е действала в периода от 2021 г, до 2024 г. Претърсени са 27 адреса в страната задържани са 9 души, повдигнати са 6 обвинения, двама са с парична гаранция, иззети са множество доказателства. Стефанова обясни, че след разпити на Тодоров е установено, че Мирослав Тодоров и Ибрямов се познават и назад във времето многократно Тодоров е предоставял на Ибрямов парични средства в големи суми. Двамата се познават от 2000 г, а от 2019 г. са в близки контакти. Тя припомни, че Ибрямов е член на комисията от отбрана.  

"Ибрямов е обяснил на Тодоров, че парите ще използва за купуване на гласове. Сумата, която е казал, че му е необходима за това, е много по-голяма, милиони левове, но на първо време му е необходима сумата от 400 хил. лв., като е поискал първоначално 200 хил. лв.", посочи прокурор Стефанова. По думите ѝ тази информация се потвърждава от разпити на свидетел и приложени Специални разузнавателни средства. В замяна Ибрямов е обещал да съдейства на Тодоров като въздейства на длъжностни лица от Министерство на отбраната за обществени поръчки.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинение на Ибрямов за търговия с влияние.

Самият Мирослав Тодоров е бил арестуван и е обвиняем по разследване на ГДБОП, при което е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари. След задържането на Тодоров му е наложена по-лека мярка за неотклонение, която не е протестирана от прокуратурата.

Според разследването дружество, което е на името на Тодоров, е придобило луксозен автомобил, предоставен за ползване на Джейхан Ибрямов. При разпит като свидетел Тодоров е посочил, че с Ибрямов се познават от дълги години и че назад във времето многократно му е предоставял парични средства в големи суми. От МВР веднага са изпратили информацията на Комисията за противодействие на корупцията, тъй като е имало данни за престъпление от тяхната компетентност.

Припомняме, че Джейхан Ибрямов беше задържан за 24 часа в сряда вечер, след което бе отведен в следствения арест. А адвокатът му каза, че задържането е по разследване за купуване на гласове. Според обвинението в периода от 25 септември до 2 октомври тази година той поискал и взел "дар", за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня