Проектозаконът за референдумите влиза в Парламента да края на юли
Проектозаконът за референдумите влиза в Парламента да края на юли / netinfo

Проектозаконът за пряко участие на гражданите в управлението, който позволява провеждане на местен референдум на квартално ниво, ще бъде внесен в Народното събрание да края на юли от група депутати, стана ясно късно снощи в Пловдив, след съвещание на работната група. Кварталният референдум ще позволи прякото решаване на проблеми с кварталните градинки, застрояването на паркове и т.н. и се въвежда за първи път в България.

Ще потърсим подкрепа от народни представители от „Коалиция за България”, съобщи Янаки Стоилов –председател на Парламентарната комисия по правни въпроси, който присъства на заседанието.

Проектозаконът е изработен от Сдружение за партньорство и подкрепа на гражданската активност „Болкан Асист” съвместно с Асоциацията на секретарите на общини в България и експерти от неправителствени организации. Предвижда се инициирането на национален референдум да става с решения на 1/10 от общинските съвети в страната и се въвеждат по – ниски прагове за предизвикване на национален референдум, което може да стартира с подписка от 100 000 подписа, а за местен референдума с подписите на 1/20 от гласоподователите.

Друг нов момент в Проектозакона за референдумите е е възможност всички въпроси, които решава Общинския съвет, да могат да бъдат решавани пряко от гражданите чрез местен референдум на квартално ниво, предлага се и намаляване на сроковете за събиране на подписи и за провеждане на допитването. За написването на поректозакона е използван опита на Щвейцария и Словения.

Сред членовете на работната група, написала проектозакона са Ралица Негенцова- председател на Висшия дисциплинарен съд, член и говорител на ЦИК, Славея Христова-изпълнителен директор на Болкан Асист,Янаки Стоилов- председател на Парламентарнта група по правни въпроси,Гюлтен Еминова-зам. председател на УС на Националната асоциацияна на секретарите на общини.

Други новини от Пловдив