/ БГНЕС
Президентът Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Република Словения.

Българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар. В президентския дворец двамата президенти ще има среща "на четири очи", ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения, след което ще дадат съвместна пресконференция.
 
Сред акцентите в разговорите в Любляна ще бъдат актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред, както и двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, туризма, културата и образованието. Президентите на България и Словения ще обсъдят перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО.
 
В Търговско-промишлената палата на Словения Радев и Пахор ще открият Словенско-български бизнес форум. В бизнес делегацията, която придружава президента, са включени представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и други, които ще обсъдят със свои партньори от Словения реализацията на общи проекти.
 
Освен разговорите на държавния глава със словенския президент, са планирани и срещи с министър-председателя Марян Шарец и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.
 
В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България - 3 март, даван от българското посолство в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.