Президентът отхвърли публично обвиненията за офшорни сметки
Президентът отхвърли публично обвиненията за офшорни сметки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев отхвърли публично обвиненията за офшорни сметки
64921
Плевнелиев отхвърли публично обвиненията за офшорни сметки
  • Плевнелиев отхвърли публично обвиненията за офшорни сметки

След края на КСНС президентът Росен Плевнелиев за пореден път влезе в обяснителен режим по повод твърденията, че притежава банкови сметки в офшорни зони.

Информацията се появи преди дни в съмнителен електронен сайт, където бяха публикувани компрометиращи документи. Президентът категорично отрече да има истина в твърденията и заяви, че по време на заседанието е представил всички необходими документи, които декларират финансовото му състояние.

От съдържанието на изнесените преди дни в анонимно журналистическо разследване документи, става ясно, че по сметката на Росен Плевнелиев в офшорни компании са вложени 1 млн. долара, които той взел от германската компания „Линднер”, с която е работил допреди назначаването си за министър на регионалното развитие през 2009 г.

„Моята позиция е публична. Откакто съм в политиката, съм попълнил абсолютно всички декларации и документи, те са публични, всеки може да ги провери и да види кои са банковите сметки, с които аз разполагам, какви са наличностите в тях. Въпрос е на една проверка в Сметна палата. Тотално и категорично декларирах днес и пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност, че не разполагам с банкови сметки и пари в която и да било офшорна зона, включително Кипър”, обясни президентът по темата.

Компрометиращите документи, чиито твърдения за офшорни сметки на Плевнелиев до момента не са доказани, се появиха непосредствено след като президентът остро разкритикува управляващите за решението им да назначат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Вчера в Народното събрание БСП и ДПС се заканиха да извадят наяве българските собственици на офшорки. Плевнелиев посочи, че анонимните документи, които го уличават, не са първата атака срещу него нито ще бъдат последната, но той ще продължи да отстоява своите позиции и принципи.

На въпроса дали има война между институциите Плевнелиев беше лаконичен: „Аз не воювам. Дори и да воюват с мен, аз не воювам. Големият смисъл е в това да вършим малките полезни смислени неща в името на прогреса на нацията всеки ден, а не да влизаме в партизански битки”.