/ МС, пресцентър
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се включиха в тържествените чествания в Благоевград по повод на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

"Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Република Северна Македония, нека почетем подобаващо", каза президентът Радев пред журналисти, преди да се включи във факелното шествие. То тръгна от Съдебната палата в града към площад "Македония", където бе и официалната церемония. Начело на шествието, в което участваха много жители и гости на града, бяха двама младежи, облечени като четници. Те носеха портрета на Гоце Делчев, а след тях вървяха момичета в народни носии с 10-метров национален трибагреник.

Президентът прие почетния караул пред паметника на революционера, а след това той, премиерът и кметът на града произнесоха тържествени слова към събралите се хора.

Кирил Петков и Румен Радев в Благоевград за честванията за Гоце Делчев
БГНЕС


Кирил Петков и Румен Радев в Благоевград за честванията за Гоце Делчев
БГНЕС

В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи“, посочи Радев.

„И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя“, посочи президентът в словото си.

„Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония...“ В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение“, допълни той.

Кирил Петков и Румен Радев в Благоевград за честванията за Гоце Делчев
БГНЕС

През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално подтисничество. Думите му, че възприема света само като „поле за културно съревнование между народите“ описват най-добре мащаба на идеите и убежденията на тази невероятна личност, посочи още държавният глава и допълни:

„Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости“.

„Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история“, завърши тържественото си слово президентът.

Кирил Петков в Благоевград за честванията на Гоце Делчев
МС, пресцентър

Кирил Петков в Благоевград за честванията на Гоце Делчев
МС, пресцентър

Поздравявам ви с днешния празник, събрали сме тук, за да честваме рождения ден на един от най-великите революционери. Да почетем всичко, което е направил Гоце Делчев - герой, идеолог, но и практик на революцията, заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си на церемонията в Благоевград по повод 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Героите трябва да се почитат и да се разбират техните идеи и завети. Затова не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата, заяви премиерът.

„Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма. За него светът е единствено поле на културното съревнование на народите“, отбеляза Кирил Петков.

Кирил Петков и Румен Радев в Благоевград за честванията за Гоце Делчев
БГНЕС

Кирил Петков и Румен Радев в Благоевград за честванията за Гоце Делчев
БГНЕС

„Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма. Не е ли странно, че точно признателността към този герой някои се опитват да я използват за разделение, нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, на които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади на него“, попита българският премиер.

"Дали ние сме разбрали историята и днес следваме неговите принципи? Ако осъзнаваме нуждата да променим това с нашите усилия, ние можем да променим нещата, защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство, това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание", отбеляза в словото си министър-председателят.

Кирил Петков и Румен Радев в Благоевград за честванията за Гоце Делчев
БГНЕС


Румен Радев и Кирил Петков на годишнината на Гоце Делчев
МС, пресцентър

„Това е ден, в който свеждаме глава пред делото на този велик революционер. Той е част от историята на България и Благоевград. Той е Апостола на свободата за македонските, но и за тракийските българи. Живеем във времена, които постоянно ни поставят пред изпитания. Но неговият пример ни показа как да се оповаваме на вярата и надеждата. Трябва да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни разединява. Нека помним, нека знаем, нека бъдем достойни наследници на Гоце”, заяви в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска положи цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие в рамките на посещението си в Република Северна Македония. 

Повод за визитата е отбелязването на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев и откриването на офис на Българската телеграфна агенция в Скопие. Външният ни министър ръководи българската делегация, в чийто състав са още заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник-министърът на културата Юрий Вълковски и председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Тошко Йорданов. На церемонията по отбелязване на годишнината от страна на Република Северна Македония участваха министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и заместник-министърът на външните работи Фатмире Исаки.
 
В присъствието на членовете на двете делегации генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри официално Пресклуба на Българската телеграфна агенция в Скопие. На церемонията министър Генчовска отправи поздравление към екипа на БТА, като подчерта, че вече има реална медийна свързаност между двете страни и изрази увереност, че  журналистите работят в атмосфера на колегиално и приятелско сътрудничество в името на  високия професионализъм. В рамките на визитата външният министър на България присъства на откриването на изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ в Българския културен институт и се срещна с представители на българската общност.

Българската делегация, водена от министър Теодора Генчовска,  почете паметта на Гоце Делчев в Скопие
МВнР, пресцентър