Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни, когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът и почтеността са признати от цялото общество. Това каза в словото си държавният глава Румен Радев в Националния исторически музей в София.

Той и съпругата му Десислава Радева са домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

БТА

Президентът призова да се запази този дух на единение, който усещаме, не само в деня на празника, а и занапред, за да пребъде България. Той каза в словото си, че ние, българите, носим този уникален и съкровен празник дълбоко в сърцата си. "Не само защото нашата просвета, култура и духовност ни наредиха достойно в европейската цивилизация, но и защото съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания на времето", добави държавният глава.

БТА

Румен Радев посочи, че българите сме преки наследници на святото дело на Кирил и Методий, и на поколения всеотдайни български книжовници и просветители. „Наш дълг е тази историческа мисия на България да продължи да се утвърждава и днес“, призова той.

Празнично настроение в България за 24 май - Ден на българската просвета и култура (ГАЛЕРИЯ)

Президентът се обърна с думи на дълбока благодарност към учителите, просветителите, учени, изследователи, творци, хора на изкуството и перото, представители на библиотечното, читалищното и музейното дело.

На събитието присъстват служебният министър-председател Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, конституционни съдии и представители на съдебната власт, министри от кабинета, дипломати, политици, представители на институции, на местната власт, представители на Българската православна църква и религиозните общности в България и общественици.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Константин Костов/БТА