Преизбраха Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия
Преизбраха Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия по време на извънредната мюсюлманска конференция „Мюсюлманско изповедание". Конференцията беше свикана заради решението на Върховния касационен съд да признае за нелегитимна конференцията от 2005 година, на която Хаджи е бил избран за този пост.

Делегатите на конференцията преизбраха и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Басри Пехливан. С пълно единодушие бяха гласувани промени в устава на "Мюсюлманско изповедание". Преизбраният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи се обяви за единство на мюсюлманите в България.

„Мюсюлманите са обединени, мюсюлманите са заедно. Дали оттук нататък конференцията ще бъде призната и легитимна? Аз мисля, че ще бъде призната и легитимна, защото всеки имаше право да покаже какво мисли и никой няма право до говори единствено и само от името на мюсюлманите. Мюсюлманите имаха представители днес, така че ако някой имаше какво да каже, трябваше да го каже днес”, коментира Хаджи.

Главният мюфтия не очаква нови съдебни дела срещу направения избор: „Ако някой все пак се опита да го оспори, ще защитаваме правата си в съда”. Мустафа Алиш Хаджи допълни, че държавната субсидия за 2008 година все още не е преведена, а банковите сметки на главното мюфтийство не са запорирани.