Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

Седмицата премина под знака на породилите противоречива оценка назначения и промени в администрацията, които направи служебният кабинет - назначението на ген. Ваньо Танев за шеф на митниците, подбора на втория ешелон на кабинета, скандалното предложение зам.-министър на правосъдието да бъде съдия Аглика Адамова - дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. Проблемът с Корпоративна търговска банка, невъзможността да се разбере какво става с нея, в кой план е ангажирана БНБ - този на действието или този на бездействието по отношение на тази банка. Последиците от наводненията, подкрепата за пострадалите - такива бяха темите, които отразяваха ежедневниците през изминалите седем дена.

По повод на своето назначение Вальо Танов направи анализ на състоянието на митниците: "Всичко, което беше градено четири години е в разруха. През 2006 г. беше приет Законът за акцизите и той предвиждаше в тримесечен срок да се променят наредбите. До 2009 г. обаче никой не беше направил промени. С назначението си тогава, започнах с реформи и системата заработи. Постигнахме сериозни ръстове на приходите и всичко беше заради това, че казах твърдо - много се е крало и това трябва да спре. А сега ситуацията е страшна и никой не може да ми обясни защо приходите намаляват. Вътреобщностните доставки (между страните в ЕС - б.р.) растат. Парадоксът обаче е в търговията с трети страни. 52% от плана за приходите от ДДС на митницата е от внос от трети страни. Не мога да разбера кой е решил, като е правил плановете, че може да се съберат толкова пари, при положение че основните приходи у нас са от вътрешна търговия." Танов е категоричен, че работата ще бъде трудна. "Ще ми се да спра неизпълнението на приходите. Но не може да бъде компенсирана дупката, която е формирана до момента. Проблемът е първо, че планът, който бившият кабинет е заложил, е нереален. Те просто са решили да напишат някакви числа. Не са подозирали, че няма да изкарат целия си мандат, защото това, което виждам, е страшно. В структурите на митницата са се върнали схемите, които бяха характерни за 90-те години на миналия век", подчерта още Танов. Митниците трябва да събират с над 43 на сто повече пари, отколкото досега, от ДДС и акцизи всеки месец, за да затворят дупките в хазната и да изпълнят плана си за приходи.

Заформилите се предизборни политически вихрушки пресата отрази подробно и тази седмица. Любов и омраза прехвърчаха вчера между ГЕРБ и Реформаторския блок. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви реформаторите за партия, присъдружна до БСП, заради връзките на Иван Костов със социалистите. В ефира на БНТ Борисов се зарече, че ако няма 121 депутати, ще остави реформаторите да направят кабинет с БСП, за да се покаже истинското им лице. Лидерът на РБ Радан Кънев даде извънреден брифинг, на който обясни, че Борисов изнудва хората да му дадат пълната си подкрепа, без да я има. "Правитлството е на Борисов", категорична бе констатацията на Мая Манолова, визирайки назначенията в служебния кабинет. Според нея ГЕРБ са влезли тайно в управлението, за да са сигурни, че властта и след изборите ще е тяхна.

Служебното правителство започна одитите на министерствата през изминалите седем дена. Пълен анализ на разходите и направените бюджетни кредити са целта на започнатите проверки. Те ще продължат до 25 август, а в края на месеца ще бъде изготвен и обобщен доклад. Новият кабинет смята, че е важно да се види реалната картина на финансите и да се открият скритите проблеми, които биха се появили именно в разходи, които в момента не се виждат на касова основа, но в начислена основа могат да дадат лошо отражение в основните параметри върху бюджета и върху структурния дефицит. "Ние няма да бъдем страна в предизборната кампания", гарантира служебният премиер Георги Близнашки. "Стратегията на политиците да превърнат служебното правителство в основен противник е грешна и това няма да доведе до нищо добро", каза още той. "Това не е правителство на ГЕРБ", категоричен е Близнашки. Според него атаките срещу кабинета идват от олигархията, която е истеризирала, защото усеща, че губи власт за дълго време. "Задкулисието - имам предвид онези кръгове на "невидима власт", които упорито налагат гледната си точка по всички обществени проблеми и дискретно насочват процесите в страната ни. Ядрото на това задкулисие са остатъчните структури на някогашната Държавна сигурност", смята премиерът. Консултативният съвет към вицепремиера и служебен министър на труда Йордан Христосков ще направи пълна ревизия на осигурителната система - дългосрочното осигуряване (пенсиите) и краткосрочното осигуряване (майчинските и болничните). Първо ще се разгледат приходите и разходите в системата, за да се намерят варианти за оптимизирането им. От своя страна, финансовият министър Румен Порожанов ще прави ревизия на всички допълнителни средства, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски. Това става ясно от стенограмата от заседанието на служебния кабинет в сряда. Експерти от финансовото ведомство ще правят пълния преглед на всички постановления.

Кабинетът "Близнашки" се отказва да вземе решението за споразумението с "Уестингхаус" и строежа на 7-и блок на АЕЦ. Това стана ясно от брифинга на икономическия министър Васил Щонов по повод представянето на новия екип на ведомството през седмицата. Оказа се, че "Южен поток" е по-малко рисков проект за страната ни, отколкото този с "Уестингхаус". От изказването на министъра стана ясно, че за споразумението с "Уестингхаус" няма да се произнесе служебният кабинет, а този въпрос се оставя в ръцете на следващото редовно правителство.  "Седми блок на "Козлодуй" набъбна на 12 млрд." С американския реактор АР 1000 цената става много по-скъпа от обявените 5,3 млрд. долара. "Шоковата цена е над 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България", заяви служебният министър Васил Щонов. Министърът уточни, че очаква поскъпване на тока от октомври, но неясно с колко - със сигурност по-малко от 20%. Щонов обяви и ключовата за държавата смяна в държавната мегакомпания БЕХ. На мястото на досегашния председател на Съвета на директорите Георги Христозов е назначен служебният зам.-министър с ресор "Енергетика" Антон Павлов.

През изминалата седмица Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разреши на "Корпоративна търговска банка" АД и на търговска банка "Виктория" (бившата "Креди Агрикол България"), като взе предвид, че е в интерес на институциите, поставени под специален надзор, и на техните длъжници по кредити, да бъде позволено на банките да осъществяват някои банкови дейности за целите на погасяването на кредити. Това съобщи БНБ. Решението касае платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители, когато съзадължеността или поръчителството са възникнали преди 1-ви юни 2014 г. УС на БНБ позволява безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити. Главният касиер на КТБ Маргарита Петрова бе освободена от ареста. Преди два дни тази седмица софийската градска прокуратура й наложи по-лека мярка за неотклонение. Според прокуратурата тя е "подписка", но някои близки на касиерката обясняват, че е парична гаранция от 500 лв. Така, от всички обвиняеми за липсата на 206 млн. лв. от КТБ, задържана под стража остава само заместник-главната счетоводителка Борислава Кючукова. След бурни скандали БСП одобри водачите на кандидатдепутатските си листи, съобщава "24 часа".

Бившият външен министър Кристиан Вигенин обаче остана без първото място в Благоевград, което му беше отредено от ръководството на партията. Драма има и със София-област, където отново ще води Корнелия Нинова. С най-много номинации там обаче е Кирил Добрев, който вчера изразил разочарованието си, че не се зачита гласът на структурите. Руси Статков пък поискал в Монтана да е местен човек, а не Емил Райнов. Червеният пленум одобри и местата за коалиционните партньори и гражданската квота. Коалиция "БСП Ц лява България" се разширява с пет нови партии - ПД "Социалдемократи", "Обединена социалдемокрация" на Кольо Парамов, "Екогласност", Партията на българските комунисти на Минчо Минчев и Съюза на комунистите в България, към който е и движение "Че Гевара". Напрежение между 13-те партии в коалицията обаче отложи подписването на споразумението. Причината е, че БСП отпусна само четири втори места за малките партии и за гражданската квота. В повечето региони се дават трето и надолу в листите места, което на практика означава, че са неизбираеми. Напрежение ще има и във Варна, след се реши вторият да е от гражданската квота. Спряга се бившият образователен министър Анелия Клисарова. Така Борислав Гуцанов и Красимир Янков ще се борят да са трети, което на кантар за влизане в парламента. Втори извън БСП ще е и в 23-и МИР в София, спряга се бившият здравен министър Таня Андреева. БСП е подписала двустранни споразумения с още 11 формации и граждански движения, сред които ЛИДЕР, БАС, ДНЕС, ГЛАС, СИЛА, Движение Модерна България и др.

"Не искаме да излъчваме лъжливи послания." Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на учредяването на младежката организация на партията вчера. Той даде за пример откриването на нови работни места. "Ако искаме наистина да отворим 250 хил. нови работни места, трябва да кажем откъде", цитира думите му "Стандарт". Първанов призова младежите да стават ядрени физици и да искат от държавата повече места в университетите за тази специалност. "Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите - това означава ядрена енергетика, газови потоци, развитие на топлоелектрическите централи", коментира Първанов. "Разчитаме на жените за това да дадем един по-друг дух на кампанията ни във време, в което никой не иска да чува за политика", заяви той пред женската организация на АБВ. Президентът смята, че хората са по-доверчиви, когато нещата са поднесени от жените.

Лидерът на ДПС Лютви Местан и почетният председател на партията Ахмед Доган са номинирани за депутати от листата на движението в Смолян, съобщава "Монитор".

Скандален обрат в позицията на Светия синод за уреждане статута на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" спъва спешния ремонт и реставрация на фреските в него, пише "Труд". Дългогодишната сага с липсата на нотариален акт за патриаршеската катедрала е била на път да приключи през юни след споразумение между областната управа, Министерството на културата и Столичната община със синодалните старци. То предвиждало спешно БПЦ да получи документ за собственост на храма, а криптата с уникални икони и скъпа техника да остане държавна собственост. Това се подкрепя с решение на Светия синод от 20 юни. Държавата се нагърбила да задвижи срещи с нотариуси и експерти, за да се издаде нотариален акт. Синодалите склоняват да отстъпят криптата на първо време, за да може храмът да кандидатства с проект по новата европейската програма "Региони в развитие". Според запознати могат да се спечелят поне 5 млн. евро за храма, каквато субсидия държавата не може да даде никога.

Сумата е вече заложена и само трябва да бъде одобрена от Брюксел. А парите са нужни спешно, защото фреските са така съсипани, че трябва да се заснемат и да се рисуват наново.

Вече е невъзможно да се спасят и се губи време да бъдат съхранени, смятат експерти. Всичко внезапно пропада, след като на 3 юли синодът се отказва от решението си да се издаде нотариален акт само за патриаршеския храм, а "криптата да остане във владение на друга институция".

В писмо до бившия министър на културата Петър Стоянович старците настояват "за издаване на нотариален акт за цялата сграда". Декларират, че после ще предоставят криптата на културното министерство за ползване като картинна галерия.

"24 часа" остава на софийска вълна със споделеното от кмета на София Йорданка Фандъкова: "Необходими са спешни мерки за аварийна консервация, която да спаси находките от антична Сердика при ларгото", поиска Фандъкова. Тя е изпратила отворено писмо до министъра на културата Мартин Иванов, в което обяснява, че общината е инвестирала над 6 млн. лв. за разкриването на археологията и без да е собственик, е осигурила охрана. "За огромно съжаление, третата поредна процедура на министерството за избор на изпълнител по консервацията продължава да се бави. Според експерти археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима", пише в писмото кметът на София.

Данъчни служители под прикритие ще влязат в близо 3600 фирми в София. До мярката ще се стигна, след като дистанционната система на НАП, която следи касовите апарати на всички търговци у нас, е показа необичайно ниски обороти, декларирани от тези дружества, обяснява "Монитор". Софтуерът за дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП следи издаването на над 400 млн. касови бележки всеки месец, обясниха вчера от приходната агенция. Системата позволява автоматично да се селектират онези обекти, в които оборотът значително се различава от средния за съответния район или бранш. Към момента активните касови апарати в България са близо 400 000, допълват данъчните. (БТА)