Предупреждават за опасно време в цялата страна
Предупреждават за опасно време в цялата страна / Thinkstock/Getty Images

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна днес. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Вятърът ще бъде силен вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с.

Докога ще продължи студът у нас и чакат ли ни изненади?

Ще има валежи от сняг и в Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици.

При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оранжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Сняг и студ за Богоявление

Жълт код за сняг и поледици е обявен за осем области на страната в Западна България.

Предупреждението е в сила за областите Видин, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 20 см, в планинските части и повече. След обяд валежите ще отслабват.

При необходимост от оказване на спешна медицинска помощ, предвид настъпващото усложнение на метеорологичните условия у нас, гражданите могат да подават сигнали към денонощните дежурни телефони на здравното министерство, припомнят от ведомството. Телефоните са с номера 02/ 805 03 00 и 0888 33 45 45.

Обявен оранжев и жълт код има и за водите на Черно море. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Опасно ще бъде времето във водите край област Добрич, където е въведен оранжев код. Очаква се вятър от североизток, по-късно север-северозапад със скорост 20 м/с (8 по Бофорт) и пориви до 28 м/с (10 по Бофорт).

Малко по-спокойни ще бъде крайбрежието край областите Варна и Бургас, където е в сила жълт предупредителен код. Там вятърът ще е от север със скорост 15-20 м/с (7-8 по Бофорт) и пориви до 24 м/с (9 по Бофорт).

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg