Председателят на ОИК – Петрич гласува незаконно
Председателят на ОИК – Петрич гласува незаконно / снимкa: Sofia Photo Agency
Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Петрич Тинка Денишева е гласувала в секцията си незаконно. След пускане на бюлетината в урната Денишева се подписала в списъка срещу името на друга жена. Това потвърди пред Дарик самата Тинка Денишева.

Гафът станал, след като хората от комисията установили, че срещу името на Денишева вече е поставен подпис. По нейно настояване вотът е зачетен, след като пред членове на секционната комисия председателят на ОИК се разписала под чуждо име.

По-рано през деня от конституционно право на вот е лишен жителят на петричкото село Първомай Георги Ячков. Мъжът видял, че срещу името му вече имало подпис в избирателния списък и поискал обяснение за нелепата ситуация. Всичките седем членове в комисията в Първомай след кратък размисъл решили, че той няма право да гласува.

Протоколи, констатирали безпрецедентните два случая в ОИК – Петрич няма, установи Дарик.

Малко над 32 % бе избирателната активност в община Петрич към 18:00 ч., съобщиха на пресконференция от Общинската избирателна комисия. Правото си на глас до момента са упражнили 16 510 избиратели, уточни председателят на комисията Тинка Денишева. Седем жалби са постъпили в Общинската избирателна комисия. Всички те са неоснователни, тъй като е невъзможно да бъдат доказани твърденията в тях, уточни Денишева.

Предимно в селските секции пликовете са били по-малко от броя на бюлетините, твърдят в жалбите си представители на политически партии. По време на пресконференцията пристигна отстранената по-рано през деня от секция Антонка Китанова. Не съм агитирала по време на изборния ден в село Гега, заяви пред всички медии Китанова, която е съпруга на кмета на селото Симеон Китанов. Тя е категорична, че ще търси правата си в съда , затова че е набедена и оклеветена, без по случая да бъде извършена проверка от ОИК – Петрич.