Председателят на ДАНС ще може да разпорежда използване на СРС
Председателят на ДАНС ще може да разпорежда използване на СРС / снимка: Sofia Photo Agency
Председателят на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да може да разпорежда използването на специални разузнавателни средства реши Народното събрание, като прие на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства.

Депутатите приеха още 13 промени в закони, свързани с новата агенция, в която са Национална служба „Сигурност”, Финансовото разузнаване и Военното контраразузнаване.

Досега право да поиска разрешение за използването на СРС-та имаше само министърът на вътрешните работи. С промените за първи път право да разпорежда подслушвания се дава на неполитическо лице. В изключителни случаи за 24 часа председателят на Държавната агенция „Национална сигурност”, както вътрешния министър, ще може да разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) преди санкцията на съда.

По време на дебатите по измененията преди ден от опозицията изтъкнаха, че агенцията не разполага със самостоятелна техника за подслушване и председателят й Петко Сертов ще трябва да поиска разрешение от вътрешния министър Румен Петков, дори ако се налага да подслушва самия него.