Предлагат изнасянето на бюлетини да се наказва с глоба до 2000 лв.
Предлагат изнасянето на бюлетини да се наказва с глоба до 2000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всеки, който изнесе избирателни кутии, избирателни списъци и бюлетини извън изборното помещение след приемането им от Секционната избирателна комисия (СИК) до преброяването на гласовете и предпочитанията да се наказва с глоба от 500 лв. до 2000 лв. Това се казва в един от тестовете на предложения от Временната парламентарна комисия проект за нов Изборен кодекс.

Новият Изборен закон беше обсъден на заседание на комисията, чийто председател е зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, в присъствието и на  представители на граждански организации. Общественият съвет, в който са включени хора с експертен опит в изборното законодателство и в наблюдението на избори, представи своите становища, заяви след края на заседанието Манолова. „Приемам като комплимент тяхното мнение, че предложеният проект е една добра база за дебати, което е положителна оценка за нас”, уточни тя.

Част от предложенията от гражданите, направени на днешното заседание на комисията ще бъдат отразени в текстовете на проекта. Тях ще започнем да обсъждаме следващата седмица, за да се вместим в предвидения срок на работата на тази комисия, до към 10 - 17 октомври т. г. и да представим крайния вариант на парламента в края на тримесечния срок, в който работим, увери Манолова.

Надявам се, че това е един добър форум за изказване на мнения и аргументи, в дискусионен дух и тези становища не са на целия съвет в проекта за нов Изборен кодекс, коментира проф. Емилия Друмева. На този етап считам, че нашето общуване заслужава да продължи и в работата на комисията, допълни тя.

Общественият съвет към Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс настоява да се създаде изборен регистър и да не пристъпва към избори, докато не се създаде такъв, е мнението, изказано по време на дискусията на един от неговите участници Димитър Димитров.

Общественият съвет към комисията е на единно становище, че предложеният проект за Изборен кодекс е добра основа за разработване на съвременен кодекс, заяви зам.-председателят на Обществения съвет Владимир Брезоев. Съветът препоръчва да се направят промени в проекта, така че да се създадат условия за създаване на изборен район в чужбина. Коментарът пред медиите на Манолова на това предложение бе, че това е много трудно да се направи до Нова година, тъй като изисква сериозна законодателна промяна.