Правителството гласува промени в Закона за чужденците
Правителството гласува промени в Закона за чужденците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правителството гласува промени в Закона за чужденците
54740
Правителството гласува промени в Закона за чужденците
  • Правителството гласува промени в Закона за чужденците

До 6000 лева ще е глобата за капитан на кораб, който допусне чужденец без билет, да достигне българско пристанище. Това предвиждат промени в Закона за чужденците, които ще бъдат приети на днешното правителствено заседание. Минималната глоба за установено нарушение ще е 3000 лева. Друга цел на предложените промени е създаването на възможност за бежанците и лицата, ползващи международна закрила, да придобиват статут на дългосрочно пребиващи в Европейския съюз, след петгодишно непрекъснато пребиваване в България.

Предложените промени регламентират и даването на право за постоянно пребиваване на чужденци, сключили брак с български граждани, в случаите на развод. Такова право ще се придобива при най-малко две години продължил брак на територията на страната. Разрешение за постоянно пребиваване ще могат да получават чужденците, които са били законно и непрекъснато на територията на страната за срок от пет години и за този период не са отсъствали повече от 30 месеца.

Правителството ще приеме и промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекусорите. Те регламентират вноса на семена от коноп, които не са предназначени за посев. Лицата, които кандидатстват за лицензирането им като вносители на тези семена, ще трябва да имат собствен или нает охраняем склад, както и да осигуряват достъп на контролните органи до складовите помещения по всяко време. Информацията за всяка партида от семена от коноп, които не са предназначени за посев, ще се събира от Българската агенция по безопасност на храните, а лицата, кандидатстващи за лицензиране като вносители на семена от коноп, непредназначени за посев, ще подават документи в Министерството на земеделието и храните.

Правителството ще предложи на президента да награди с орден „Стара планина” - първа степен Георги Костадинов. Костадинов е първият олимпийски шампион на България по бокс, който е носител на златен медал от олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.