Правителството дава  3,780 млн. лв. за борба с новия грип
Правителството дава 3,780 млн. лв. за борба с новия грип / снимкa: БГНЕС

Правителството одобри разходи в размер на 3,780 млн. лв. за прилагането на спешни противоепидемични мерки в условията на динамично променяща се ситуация с разпространението на новия грипен вирус А/Н1N1/. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствената информационна служба.

Мерките за укрепване капацитета на здравната система на България за отговор на реалната заплаха от поява и разпространение на новия грипен вирус предвиждат купуване на пет инфрачервени термовизионни камери, компютърни конфигурации и софтуер за температурно сканиране на пътникопотока. Те ще бъдат монтирани на международните летища във Варна, Бургас, Пловдив и Терминал Едно на Летище София. Ще се дооборудва Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести с екипировката, необходима за разпознаване на типа вируси, за да не бъдат изпращани в лабораторията в Лондон. Ще й бъдат доставени и консумативи и диагностикуми за осигуряване на непрекъснат режим на работа.

Част от националния резерв от антивирусни препарати ще се пренасочи чрез системата на РИОКОЗ към катедрите и отделенията по инфекциозни болести на университетските и областните болници за ползване в случаи на поява на заболяването. Резервът ще бъде допълнен със 100 000 дози противовирусни препарати от групата на инхибиторите на невраминидазата, както и с лични предпазни средства (маски и защитни костюми).

Във връзка с развитието на епидемичната ситуация в света по отношение на разпространението на новия грипен вирус А/Н1N1/, в съответствие с получените препоръки от международни организации и решенията на Националния пандемичен комитет на България, е разпоредено изпълнението на редица противоепидемични мерки в страната. Ще се разработят и изпратят в лечебните заведения указания за поведение на лекарите, съобразено препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм.