Повече пари за лекарства догодина, но с над 200 млн. лв. по-малко за болниците
Повече пари за лекарства догодина, но с над 200 млн. лв. по-малко за болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повече пари за лекарства догодина, но по-малко средства за болниците
67445
Повече пари за лекарства догодина, но по-малко средства за болниците
  • Повече пари за лекарства догодина, но по-малко средства за болниците

Бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване за догодина са готови.

С 201 млн. лева по-малко са предвидени за болниците за следващата година. Това става ясно от проектобюджета на Здравната каса за 2014 година, който бе публично обявен тази вечер. Очертава се парите за здраве за догодина да възлизат на 2,8 млрд. лева, което е със 112 милиона повече от тазгодишните средства, с които касата разполагаше.

Независимо от увеличаването на бюджета на финансовата институция обаче, болниците не само, че няма да получат повече, ами и ще бъдат ощетени.

Тази година, по предварителни изчисления, средствата, които няма да достигнат на касата да заплати полагащото се на лечебните заведения в страната, са около 140 млн.

С 30 млн. лева са увеличени парите за лекарства за следващата година, а за лекарствена терапия за раково болни пък са предвидени с 55 милиона лева повече. С 3,5 млн. лева са увеличени и средствата за дентална помощ. От проектобюджета става ясно, че финансирането на ваксините и следващата година ще бъде от страна на Здравната каса, тъй като за целта в бюджета й са предвидени 29 000 лева или 5 % от средствата за лекарствени продукти. Месечната здравна вноска остава 8% и през следващата година.

Резервът на институцията за 2014-а пък се планира да бъде в размер на 279,5 милиона лева или с 10 милиона лева повече от средствата, предвидени за оперативен резерв тази година. Заложеният излишък е в размер на почти 105 млн. лева.

Преди ден от Лекарския съюз поискаха бюджетът на Касата за тази година да бъде актуализиран със 140 милиона лева, колкото няма да достигнат на институцията, за да се разплати с болниците, а за следващата година да бъдат предвидени допълнителни средства, чиито размер да надвишава 140 млн. лева, за да не се стига до ситуации, в които парите не достигат.

При социалните разходи - над 360 млн. лева допълнително ще се насочат за пенсии. Така парите за възрастни ще надхвърлят 8 млрд. лева. Планираното увеличение с 3% от юли ще вдигне най-ниската пенсия на 154,50 лв., въпреки че от Социалното министерство се надяваха да се намери начин увеличението да е поне с 5%. Тогава минималната пенсия щеше да е с 3 лева повече, съобщава Нова тв.

Таванът на пенсиите се вдига - от 770 на 840 лева. За увеличението ще са нужни общо почти 120 милиона лева. Допълнителни почти 50 млн. лева ще струва на държавата решението да замрази пенсионната реформа.

Над 1,1 млрд. лева ще се насочат за обезщетения за безработица и други. Минималната заплата става 340 лева. Толкова ще са и майчинските.