Повече пари от Рашидов за София филм фест поиска директорът му
Повече пари от Рашидов за София филм фест поиска директорът му / БГНЕС
Повече пари от Рашидов за София филм фест поиска директорът му
51349
Повече пари от Рашидов за София филм фест поиска директорът му
  • Повече пари от Рашидов за София филм фест поиска директорът му

Повече пари от Министерството на културата за най-престижното киносъбитие у нас София филм фест поиска директорът му Стефан Китанов. По думите му ръководеното от Вежди Рашидов ведомство сега отделя едва 15 000 лева за целево финансиране, което е в пъти по-малко от сумата, която получават от държавата престижни фестивали като тези във Варшава, Клуж или Сараево. Националният ни филмов център също подкрепя форума със 157 000 лева. Въпреки това Китанов е категоричен, че липсва адекватно отношение на ресорните държавни институции към София филм фест и те са неспособни да разберат какво е неговото значение за културата ни като цяло.

7500 евро е целевата субсидия, която родното Министерство на културата дава на София филм фест. За сравнение през миналата година кинофестивалите във Варшава и Клуж, които са съизмерими с нашия, са получили от държавата по 100 000 евро. Размерът на общите бюджети също се различава в пъти. Разходите за гостите от чужбина и наемите на филмите обаче са абсолютно еднакви, отбеляза Стефан Китанов и допълни, че от три години праща писма до културното ведомство по темата.

Директорът на София филм фест обясни: "Може би съм написал 15 за тези три години - по пет на година. И отговорът на тези писма, на два пъти е: Дай план-сметка за 15 000 лева. Всъщност от три години, откакто Вежди Рашидов е министър на културата, аз не съм имал нито една среща с него. Тази година помолих за среща поне два, три пъти - няма отговор. Има отговор: Дайте план-сметка за 15 000 лева. В медиите се получава информация как Министерството на културата подкрепя (това е терминът, когато идва от Министерството на културата) този фестивал със 170 000 лева. Това не е точно така. Този фестивал се подкрепя от Националния филмов център със съответните средства и точно с 15 000 лева целево финансиране от Министерството на културата. Тези неща не трябва да се смесват, защото така не се прави по света".

Междувременно Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата обяви, че миналата седмица осем филмови организации са изпратили писмо до Министерството на културата с искане целевата субсидия за София филм фест да бъде увеличена от 15 000 на 100 000 лева. По думите на Андреева отговор от ведомството засега няма.

По-късно от Министерство на културата разпространиха съобщение, в което се казва, че София филм фест е фестивалът, получил най-голяма държавна подкрепа през настоящата година. От пресцентъра на ръководеното от Вежди Рашидов ведомство уточняват, че предоставената на организаторите на събитието сума е в размер на 161 000 лева. От тях 15 000 лева целева субсидия и 146 000 лева от Националния филмов център, който е подчинен на министерството. От там информират още, че за кинофорума има и допълнителна държавна подкрепа от Столична община, Национален дворец на културата, БНТ.

От пресцентъра на Министерство на културата коментират и посочените по темата примери от Стефан Китанов, касаещи аналогични фестивали във Варшава и Клуж. В разпространения текст пише: "Цитираните от организаторите на СФФ в медиите европейски държави Полша и Румъния имат не само различен модел на финансиране на събития от подобен мащаб, но и различна законова основа за финансиране на своята филмова индустрия. Използваният от г-н Китанов пример с бюджета на сходен фестивал от ранга на нашия, но провеждан във Варшава (Полша), е не особено подходящ. Полша е страна с население близо шест пъти повече от това на България".