Повдигнаха 4 обвинения на Веселин Пенгезов
Повдигнаха 4 обвинения на Веселин Пенгезов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Повдигнаха 4 обвинения на Веселин Пенгезов
72046
Повдигнаха 4 обвинения на Веселин Пенгезов
  • Повдигнаха 4 обвинения на Веселин Пенгезов

Четири обвинения за присвояването на 200 000 лв. получи председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Разследването е за периода, в който Пенгезов беше начело на Военния апелативния съд. Освен него обвинения получи и наследникът му на този пост полк. Петър Петков. Двамата магистрати ще бъдат съдени заради проект за изграждането на софтуерна програма от 2008 г., финансиран с европейски пари. Според обвинението злоупотреби са извършени в процедурите за обществените поръчки.

Според прокуратурата Петков и Пенгезов са отговорни за присвояването на 181 000 лв. от проекта за развитие на информационна система за военните съдилища, който е реализиран с пари по програма ОПАК на ЕС. Председателят на Софийският апелативен съд пристигна пред сградата на ДАНС без адвокат и заяви, че ще се защитава сам.

„За какво ми е адвокат, като Георги Димитров”, обърна се той към очакващите го журналисти.

След повдигане на обвиненията на Пенегзов прогнозираната от самия него парична гаранция от 20, 30 или 40 000 лв. не се сбъдна и в крайна сметка мярка за неотклонение не бе наложена. Магистратът обаче си тръгна с цели четири обвинения.

„Честито бръснене, за мен четири обвинения. По трите съм помагач на полковник Петров и разни други, а едно съм извършил. Четирите се касаят за едно военно длъжностно съм извършил. Всъщност се касае за едно и също, само че са четири текста. Все съм помагач, помагам на хората”, каза Пенгезов.

Веселин Пенгезов изброи имената на редица свидетели по делото, които по думите му са IT- специалистите, ангажирани с проекта, и вероятно на по-късен етап ще бъдат привлечени като обвиняеми. „Свидетели са засега, но ще бъдат обвиняеми. Не може да ме оставят само помагач, нали трябва да стане по-голямо шоу”, заяви той.

На въпрос дали и шефът на кабинета „Орешарски” Мария Дивизиева, която по това време е зам.-министър на Държавната администрация и шеф на ОПАК, е сред хората, чакащи обвинения, Пенгезов отговори: „Не и виждам името, но така ми казаха”.

След като на Петков и Пенгезов бяха повдигнати обвинения се очаква те да напуснат постовете си. Този въпрос ще обсъдят членовете на Висшия съдебен съвет, веднага след като главният прокурор Сотир Цацаровнаправи предложение за временно отстраняване от длъжност.

Веселин Пенгезов получи призовката си в началото на миналата седмица и на извънредно изявление пред медиите заяви, че обвиненията, които прокуратурата му повдига, са свързани с намерението му да се кандидатира за втори мандат като ръководител на САС. Той определи методите на обвинението като болшевишки и заяви, че ще бъде оправдан. Въпросът защо обвинения по разследването срещу него, образувано преди повече от три години, се повдигат едва сега, все още няма отговор.