През нощта облачността от запад ще продължи да се увеличава и до сутринта над по-голямата част от страната ще е значителна. В западната половина ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. На места в Северозападна България валежите ще са значителни. Ще има условия за градушки.

Времето през август: От 13 до 40 градуса

В неделя над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

За половин България синоптиците са обявили жълт код. Tой ще бъде е в сила за 16 области на страната: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, София, София Област, Перник, Кюстендил, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Пазарджик, Благоевград и Смолян.

Порой и гръмотевици в София, буря край границата със Сърбия (ВИДЕО)

В отделни райони валежите ще са временно интензивни и значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще нахлува хладен въздух; температурите в западната половина от страната ще се понижат значително, максималните ще са 25°-28°, в София - около 25°. В Източна България, където ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, температурите ще останат по-високи, до 35°. Там валежи ще има само на отделни места и ще са по-слаби.
 

времето карта
НИМХ

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, над северните райони с временни увеличения на облачността. Там на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над масивите от западната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност; ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Над останалите райони ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра - около 14°.

В началото на новата седмица въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Условия за валежи на повече места и по-значителни по количество ще има в западните и централните райони от страната, а повече слънчеви часове - на изток. Дневните температури и в източните райони ще се понижат, максималните в по-голямата част от страната ще са между 25° и 30°. Вятърът ще е от изток-североизток, слаб.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
БТА/НИМХ