Политиците да поискат прошка за загубените надежди
Политиците да поискат прошка за загубените надежди / netinfo


Българските политици трябва да поискат прошка за забавената реформа, за загубените надежди, за лъжите, които произнасят. Това заяви вицепремиерът Емел Етем по време на регионален семинар за усвояване на структурните еврофондове в Разград.

Три са стъпките, които ДПС може да предприеме за решаване на казуса с отнемането на право на глас за вота за евродепутати на българските граждани, живеещи в страни извън ЕС, обясни вицепремиерът. Има парламентарна практика, според която депутатите си преразглеждат решенията, президентът може да наложи вето, а 48 депутати да поискат тълкувание от Конституционния съд. Надявам се да не стигаме до третата мярка, допълни Етем.

Вицепремиерът не изключи възможността някои политически сили да целят съвпадение на двата вота – за кметове и за евродепутати, за да използват едните избори за ракета – носител за другите.

Заместник-председателят на ДПС Касим Дал пък коментира, че след изявленията на лидера на НДСВ не очаква предсрочни парламентарни избори. Ще се явим много добре подготвени за вота за евродепутати, категоричен бе Дал.

Двамата лидери на ДПС не се ангажираха с програма максимум за представителство на партията в Европарламента, но прогнозираха, че то ще е достойно. Според депутата Рамадан Аталай НДСВ няма да спечели мандати за Европарламента.

Същевременно в Русе Етем коментира, че ДПС не се притеснява за представянето си в предстоящите избори за български евродепутати. Според вицепремиера партията няма да падне под трето място, а е загрижена за правата на всичките 1,5 милиона български граждани в чужбина. ДПС ще защити тези права в закона за избори за европейски депутати, подчерта Емел Етем.