По 19 нови клинични пътеки ще работят лекарите от болничната помощ
По 19 нови клинични пътеки ще работят лекарите от болничната помощ / netinfo
През тази година лекарите от болнична помощ ще работят по 19 нови клинични пътеки. Това обяви Сашка Рускова – директор на дирекция „Болнична помощ” в Националната здравноосигурителна каса.

Рускова каза още, че през тази година клиничните пътеки са 298. За сравнение миналата година те бяха с една повече. Рускова уточни, че клиничните пътеки са оптимизирани по предложение на консултантите на здравната каса. 61 от пътеките са преструктурирани, като мотивът за това е те да са сходни по ресурси и време на изпълнение на лечението, а не по диагнози. Според директора на дирекция „Болнична помощ” всички лечебни заведения ще подпишат договори с касата, въпреки призивите на Българския лекарски съюз да не се подписват такива.

При директора на „Извънболнична помощ” в Националната здравноосигурителна каса Галя Йорданова до момента няма данни да е отказано лечение на пациенти в извънболничната помощ.

Здравната каса е подготвила договори за авансово плащане за януари за извършената от лекарите дейност, които ще бъдат изплатени 90 на сто. След сключването на договора ще бъдат изплатени и останалите 10 процента, уточни Йорданова.