Плъзнаха змии в София
Плъзнаха змии в София / снимкa: Sofia Photo Agency

Зачестяват сигналите за забелязани змии на територията на София, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води. Влечугите не са отровни и не представляват опасност за хората. Най-често са от семейство Смокове.

От екоинспекцията посочват, че гражданите сигнализират предимно за присъствие на влечугите в неподдържани паркови места с висока растителност, в земни пукнатини, в безстопанствени изоставени имоти и постройки.

Змиите се привличат от градската среда, поради наличието на разнообразен хранителен ресурс – дребни гризачи /мишки и плъхове/, земноводни, дребни птички и други.

Наличието на свободно живеещи влечуги в градската среда се обуславя и от многото частни зооколекции и терариуми. Често се случва отглежданите при такива условия екземпляри да избягат от тях.

Повечето влечуги, срещащи се на територията на страната ни, са защитени по Закона за биологичното разнообразие и убиването им или унищожаването на техни местообитания се наказва с парична глоба, в размер до 5000 лв. за физически лица и имуществена санкция до 10 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.