„Обръщам се към президента Радев и неговото правителство - извадете фактите около подслушването, ако има такива. Извадете доказателствата, да накажем виновните”. Това заяви в ефира на „Събуди се” Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.

„От 5 години не съм нито активен политик, нито активен държавен глава. Никой не ми се обяснява и не ми дава информация за каквото и да било. Когато бях президент, никога не съм получавал никакви данни за подслушване. Държавният глава не получава такава информация. Такава имат главният прокурор, министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Тези хора отговарят за службите, които имат право на такава информация. Ние сме демократична държава, не може да има каквото и да било подслушване, ако не е имало решение на съда, за да се стартира подобна процедура. За да бъдем коректни към уважаемия български гражданин, трябва да покажем фактите", поясни Плевнелиев.

Георг Георгиев: Прави се опит да бъдат обезглавени службите

По думите му това е поредният скандал за подслушване. „Хората се притесняват, когато говорят по телефона. Повече от 30 години обаче няма вкаран в затвора за незаконно подслушване”, каза още той. 

Радев: Тези, които са подслушвали, сега проверяват сами себе си

На въпрос съгласен ли е с позицията на ГЕРБ, че службите се атакуват заради разбита руска шпионска схема, Плевнелиев заяви следното: „Службите се обезглавиха за нула време от служебното време. Не би следвало то да прави такива действия. Главният секретар бе уволнен незаконно. Президентът изнуди „Държавен вестник” по нощите да публикува този Изборен кодекс, в който бяха направени промени в последната секунда. Депутатите от ИТН се обърнаха на 180 градуса след всичко, което обещаха”, поясни президентът.