Плевенски джипита се обръщат за подкрепа към пациенти
Плевенски джипита се обръщат за подкрепа към пациенти / netinfo

Подписка и обръщение към пациентите от Плевенска област започва регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари. Председателят д-р Петя Дакова уточни, че обръщението ще се разпространи до всички лични лекари. Ще се събират и подписи от пациенти в подкрепа на исканията на здравните специалисти.

В апела се заявява, че през последните години броят на джипитата в страната е намалял с близо 1000 души, има и много млади лекари, които са починали на работното си място, като за това огромен принос имат условията на работа, ежедневният стрес, липсата на здравна стратегия. В обръщението към плевенските пациенти от сдружението са категорични, че състоянието на здравеопазването и в частност на първичната извънболнична помощ е незадоволително и лошо, а качеството на здравната услуга липсва.

Протестът на лекарите е и заради наложената през последните години от управляващите институции политика на ограничения и забрани, заложени в нормативни документи и срещу недостатъчното финансиране на здравеопазването.

„Ако Министерствата на здравеопазването и на финансите, както и Комисията по здравеопазване към Народното събрание не обърнат внимание на писмата, които са изпратени до тях в началото на септември ще преминем към ефективни протестни действия заедно с другите съсловни организации“, се казва в обръщението на плевенските лекари.