Пирински: Информацията от институциите за взрива беше кръгла нула
Пирински: Информацията от институциите за взрива беше кръгла нула / Sofia Photo Agency
На петия ден от взривовете край Челопечене дойде и оценката на парламентарния председател Георги Пирински за работата на институциите по случая . По думите му очевидни са били проблемите във взаимодействието между тях. Коментара председателят на Народното събрание направи след среща с общинските съветници от БСП и софийското ръководство на партията.

„Системите, които веднага трябваше да реагират, реагираха – пожарната, Бърза помощ, това не са висящи във въздуха служби, зад тях стоят институции, които са ги поддържали в една кондиция, така че в разстояние на минути да реагират”, каза Пирински.

„Проблеми очевидно възникваха във взаимодействието между министерствата и общината”, добави той. Според него е нужно да се погледне внимателно самия закон, за да няма прехвърляне на отговорности. „Що се отнася до информацията, тя беше кръгла нула”, заяви парламентарният председател.

Той подчерта, че на срещата са обсъдили как най-успешно да се преодолеят последиците от случилото се и как най-бързо да бъде извършено плащането. „Трябва да излезем от стандартните процедури за обществени поръчки, които изискват седмици и месеци, трябва да се приложи процедура за извънредна ситуация”, категоричен беше Пирински.

На срещата в парламента e дискутирана възможността депутати да могат да участват в заседания на постоянните комисии към столичния общински съвет.