Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви пред NOVA, че има много по-важни теми на този етап от промените в Изборния кодекс и изрази удивление и съмнение защо това е обсъждано в малките часове на нощта от някои партии. 

Среднощният маратон с приемането на поправки в Изборния кодекс в Комисията по правни въпроси в парламента доведе до изостряне на политическото напрежение между парламентарно представените партии. Правната комисия потвърди и на второ четене с 12 гласа „за“ и 11 „против“ гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина. Заседанието започна в четвъртък следобед, продължи и през нощта и приключи в петъчната сутрин. Промените бяха приети с бившите коалиционни партньори на "Продължаваме промяната"  - БСП. Вчера вечерта граждани се събраха на протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и по-специално връщането на хартиената бюлетина. Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Протестът бе организиран от ПП и ДБ.

"На дневен ред има много по-важни теми, като бюджетът, минамалната работна заплата, данъчните кредити за младите семейства, политиката по пенсиите, а от всички тези приоритети БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да се занимават с Изборния кодекс. Какво му беше толкова?! Нали Борисов се хвали, че бил с този Изборен кодекс. Трябва да решаваме на хората проблемите и въпросите, вместо да се занимаваме с Изборния кодекс. Те не само го слагат като приоритет, но и бързаха през цялото време, нарушиха правилника. Защо трябваше да го правят по нощите, а не го направиха в 3-4 заседания. Защо трябва когато българите спят, най-важните въпроси по Изборния кодекс да се решават между 2 и 4 сутринта. От какво се крият, какво искат да прикрият. Кой го прави това по тъмно, обикновено когато някой иска са открадне нещо", каза Петков.

По думите му това е бил един опит за кражба на демократичния вот на българите. 

"Те се опитаха да направят няколко неща през нощта. Първо, т.нар. машини бяха избрани от ЦИК, който беше с председател, човек от ГЕРБ по време на правителството на Борисов. И т.нар. машини на Мадуро всъщност са машините на Борисов. Затова аз и на протеста го казах - българският Мадуро е Борисов. Защо всички тези обсъждания трябва да се случват през нощта?! Това, което ние разбрахме, е, че те просто бързат и се готвят за едни избори, искат да ги откраднат, да има манипулации, да се върнат невалидните бюлетини и затова така среднощно правят тези упражнения", посочи съпредседателят на ПП. 

"Те казват, че в цяла Европа така се гласува, но аз никъде, в цяла Европа не съм виждал едни хора с чували да подменят, да преправят протоколи", допълни той. 

Според него хората вече са свикнали да гласуват с машина.

"Всички знаем от преди, бутане по опашки, зала "Арена Армеец", чували, протоколи с подправени номера... Аз вярвам, че България отиде една стъпка напред. А сега казват да върнем избора. Но никой не иска вотът му да бъде подправен. Все пак ние сме готови да влезем в една нормална комисия в нормалните часове на деня, да се извикат експерти. Искаме българските граждани да се убедят, че някой не иска да им открадне вота в тъмните часове на деня", посочи още Кирил Петков и обяви, че в сряда се връщат обратно в пленарната зала. Тогава те ще предложат и временната комисия за промените в Изборния кодекс.

Петков коментира и други теми. Според него „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) трябва да имат общ кандидат за кмет на София. Попитан дали партията му „стяга редици“ за местния вот догодина, той отговори, че най-важното е да има максимално обединение на демократичните общности навсякъде в страната.

За София той бе категоричен, че ДБ и ПП трябва да имат общ кандидат. Не пожела да коментира имена, но не отхвърли вероятността за обединение и с формацията „Спаси София“ на Борис Бонев, която скоро обяви, че става партия.

"Бих се радвал този път София да има един кандидат, който изповядва демократичните ценности, да се обединят всички, които са против кражбите, против жълтите павета, наредени по грешен начин, против скъпите пейки в центъра на града", каза Петков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов още миналата седмица отправи призив към "Продължаваме Промяната" да обмислят сериозно възможността за общи кандидатури на двете формации за местния вот.
nova.bg