БСП се върна официално към статуквото, обявиха бившите им партньори
Среднощният маратон с приемането на поправки в Изборния кодекс в Комисията по правни въпроси в парламента доведе до изостряне на политическото напрежение между парламентарно представените партии.

Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа „за“ и 11 „против“ гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина. Заседанието започна вчера в 14 и 30, продължи и през нощта и приключи тази сутрин. Промените бяха приети с бившите коалиционни партньори на "Продължаваме промяната"  - БСП. Съпредседателят на ПП Кирил Петков постави ултиматум на левицата - че няма да ги канят на коалиционни преговори за втория мандат и няма да ги подкрепят за третия мандат, ако го получат от президента Румен Радев, в случай че те приемат промените и в пленарна зала.

ПП и ДБ: На практика БСП върнаха хартиения вот, демонстрираха пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС

В знак на протест и несъгласие,"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че до края на заседанието днес няма да влизат в пленарна зала и ще изчакат до утре, когато ще бъде гласувано в зала.

Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването." Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров по повод промените в Изборния кодекс. През нощта правната комисия реши на второ четене да върне хартиените бюлетини.

Депутати заседаваха цяла нощ заради Изборния кодекс

„Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа“, каза Гюров и допълни, че „хартиената мафия мина през Изборния кодекс“.

По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите, машините няма да пазят данни, а са се превърнали в принтери на бюлетини.

Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.

Правната комисия потвърди: Гласуването при избори - с хартиена бюлетина и машина

Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила. БСП не само даде възможност да се гласува с хартия, видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов на брифинг в парламента. БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС, каза Иванов. Сглоби се коалицията на реванша, посочи още той.

"БСП трябва да знаят, че ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат. Те имат избор - решението е тяхно. Ако подкрепят тези решения и в зала - те заявяват на своите избиратели, че се връщат в статуквото", изтъкна от своя страна Петков.

По думите му българското общество няма да позволи техният вот да бъде подменен, тихо и посред нощите, с изключени камери.

Реакциите от ГЕРБ не закъсняха


Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Борисов: Ние зор за хартиена бюлетина нямаме


"Темата за гласуването на хартия и машина, е стара за ГЕРБ. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме, е проект на БСП за това дали избирателите да могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Всички медии и граждани, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в Комисия, знаят, че единствено, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините", посочи тя и отрече, че вотът може да бъде манипулиран.

Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме само параван, зад който да се гласува, изтъкна още тя.

В отговор на изборните промени също така "Демократична България" и "Продължаваме промяната" започнаха да организират протест, насрочен за утре.


 
БГНЕС