Хибридните атаки не са някакъв мираж, коментира министър-председателят
Хибридните атаки не са някакъв мираж. Има сериозни инвестиции в съобщения и новини, които непрекъснато се опитват да разклатят, не само у нас, но и в Европа и по целия Източен фланг. Това заяви премиерът Кирил Петков на началото на Годишната среща на бизнеса с властта.

"Това, което се случи на Шипка – може би е случайност, но на 1 март „Възраждане“ имаше двучасова среща с Митрофанова (посланика на Руската федерация у нас – бел. Ред.) За какво си говореха – за култура, за Пушкин", попита реторично министър-председателят.

Напрежение на връх Шипка: Освиркаха и замеряха премиера Кирил Петков (ВИДЕО/СНИМКИ)

"И отивайки на паметника имаше тълпа от 2000 души, не за да хвърлят топки, а за да сигурни, че българското правителство няма да поднесе букети на Паметника на Шипка. Не ни беше страх, но се качихме и сложихме букетите. Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия – на база култура, приятелство и пропаганда през годините. Имам много приятели в Москва и на много места в Русия. Това не е същото с режима на Путин. Аз затова исках да коленича на Шипка, защото руски войни са оставили своите кости там", подчерта Петков.

Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ

Министър-председателят заяви, че трябва да започне голям дебат, който не е бил провеждан 70 години - какво е да си българин, какво е нашето отношение към Русия. "Аз много обичам руско изкуство и култура, но това не може да е под една шапка - имам приятели в Русия, аз трябва да подкрепям Путин, това не трябва да е така". И очерта като приоритет да за борба с "хибридките".

"Тук един славянски народ убива в братоубийствена война друг славянски народ", коментира още Петков. Това ни дава възможност да помислим повече за България, допълни още той.

"Можем да сме приятелски народ на Русия, без да приемаме диктатура, режим и война. Дава ни възможност да разберем какво е НАТО и какво е да сме част от ЕС. Например в Молдова се страхуват какво ще прелети над главите им всеки ден. Именно това трябва да оценяваме какво имаме", посочи той по отношение на членството ни в ЕС и НАТО.

"Имаме йодни таблетки за всички, имаме нов преглед върху инвестициите ни в отбрана. Досега са се купували техники, колкото да мине една корупционна схема", заяви Петков и оприличи, че това е като "много точки на един лист, които не са свързани и когато не са свързани, те единствено стават за мишена" и посочи, че с прегледа върху отбранителния сектор ще се "свържат всички точки".

Петков коментира и вътрешнополитическите проблеми в страната. "Истината е, че БСП подкрепиха мерките срещу Русия. Това е много по-трудно за тях, защото там имаме от старото поколение вярват, че братската държава, независимо кой управлява, е братска държава. Те разграничиха любовта към Русия, която споделят голяма част от техните избиратели, от санкциите заради войната. От друга страна има безпрекословна подкрепа за хуманитарната помощ, вкарваме камиони с медикаменти. Ние сме от страните, които подкрепяме Украйна. Като отивам на срещата в ЕС не се притеснявам какво ще ми каже коалиционния партньор", подчерта Петков.

Петков: Ще подпомогнем бизнеса с компенсации за тока и през април

По думите му, в Плана за възстановяване България ще може да намали и елиминира зависимостта от газа в енергийния сектор.

В цяла Европа фокусът е върху кризите, а не върху растежа, посочи той.

"ЕС наистина е силен, когато е заедно. Научихме се като европейски лидери, независимо от различията ни, да излезем с един глас. България ще бъде част от този глас за възстановяването на Украйна. Координираните проекти са много по-добри, отколкото некоординираните - България ще е част от тази свързана стратегия", заяви той.

Петков заяви, че има проблем със службите - има корумпирани хора, но има и честни в йерархията. Но в такава нестабилна обстановка кой ще получи медала за смелост ако след няколко месеца има политическа нестабилност. То не е само корупция, а и страх. Затова е важно с Европейската прокуратура да пробием модела на сплетената система, за да видим, че няма недосегаеми.

След истерията с олиото: Премиерът призова хората да не се поддават на спекула с храните

Министър-председателят коментира и казуса с паниката и спекулата на пазара, първо за горивата и после за олиото. "Когато младежкото ГЕРБ, което толкова се радваше, че сме ги споменали, зад него стои една сериозна инвестиция от спонсирани постове - над 2 млн. за една вечер във Facebook, за да използваш страха на хората от войната и да се присъединиш към хибридките, които текат - това е престъпление и предателство. Към това имам много по-силно негативно чувството, отколкото руските хибридни атаки, все пак в състояние на война е нормално, но с тях ще се справим. Но българското предателство да използваме ситуацията, за да извлечем политически дивиденти, направо ме отвращава", заяви той.