/ БТА
Спецпрокуратурата е изискала всички записи от камерите в Министерския съвет през последните месеци, за да видят кой влиза и кой излиза, съобщи министър-председателят Кирил Петков по време на посещението си в Благоевград. Записите са били поискани с документ от НСО.

ГЕРБ дава на МВР сигнал за нередност при обществена поръчка в Русе

"Те разбраха, че в момента МС е контактна точка за Европейската прокуратура. Искат да разберат кой влиза и кой излиза от сградата, за да разберат кой подава сигнали. Резолирано е спешно да се издадат записи от всичките камери, от всички входове. Опитват се да плашат хората да не подават сигнали", допълни премиерът. "Те знаят вече, че за разлика от случвалото се до сега, сигналите вече отиват директно при г-жа Кьоавеши, когато са свързани с еврофондовете", каза още министър-председателят.

По думите му прокуратурата е започнала да действа като репресивен апарат. "За да не се променят нещата. Но, те ще се променят", отсече Кирил Петков.

По темата за войната в Украйна, той заяви, че в момента има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка. "Най-лошото, което може да се случи за нас е Западните Балкани отново да са високо-рискови от гледна точка на сигурност, политически и тн. Затова за България РС Македония става още по-важен геополитически въпрос", каза министър-председателят.

Официално: Само 3504 българи преброиха в РС Македония

"Тяхната Конституция включва колективни права. Преброяването на истинския брой на българите в РС Македония ще стане реално тогава, когато успеем да постигнем промяна на това нещо", допълни Кирил Петков.

Той отказа да отговори дали ще поиска оставката на вътрешния министър Бойко Рашков.