Илхам Алиев: България и Азербайджан са стратегически партньори
Министър-председателят Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ в България, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор Гърция-България. Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан. Петков и Алиев освен двустранна среща, вчера проведоха и работна вечеря, съобщават от правителствената пресслужба. 

В рамките на посещението си в Баку днес министър-председателят проведе среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговора премиерът Петков бе запознат с проектите им. Бе отбелязано още, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

Петков: Азербайджан е важен за газовата диверсификация и енергийната сигурност

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата благодариха на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни

"България и Азербайджан са стратегически партньори. Сравнително наскоро подписахме съответната декларация. Накратко, това е много високо ниво на сътрудничество. Разбира се, нашето стратегическо сътрудничество обхваща много области, включително и енергийната сигурност", заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на срещата на четири очи с министър-председателя на Република България Кирил Петков, който е на посещение в Баку, съобщава News.az.

Кирил Петков и президентът на Азербайджан Илхам Алиев
БГНЕС

"В момента това е една от водещите теми в световния дневен ред. Днес ще бъдат обсъдени тези и други въпроси. Радвам се, че установихме сътрудничество в областта на енергетиката. По Южния газов коридор вече има пряка линия до България. Това, разбира се, е дългосрочно сътрудничество, което ще има голям потенциал в бъдеще - не само в областта на енергетиката, но и в други области като търговия, инвестиции, създаване на съвместни предприятия, туризъм", заяви президентът Илхам Алиев. 
БГНЕС