Пенгезов: Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС, а в съдебната зала
Пенгезов: Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС, а в съдебната зала / снимка: БГНЕС, архив
Пенгезов: Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС, а в съдебната зала
55202
Пенгезов: Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС, а в съдебната зала
  • Пенгезов: Мястото на съдиите не е на протест пред ВСС, а в съдебната зала

Мястото на съдиите не е на протест пред Висшия съдебен съвет, а в съдебната зала, заяви пред Дарик председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Той не подкрепя протеста на колегите си срещу уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Пенгезов беше първият, който сигнализира ВСС за забавените дела на съдийката. Той е категоричен, че първата работа на съдията е да приключва делата си в срок, а ако Тодорова иска да „политиканства” трябва да напусне системата и да се занимава с обществена дейност.

След като вчера Веселин Пенгезов подкрепи решението на съдебния съвет Мирослава Тодорова да бъде уволнена, днес председателят на Софийския апелативен съд добави като аргумент и друго забавено от съдийката дело - за измама, за което също е поискано прекратяване на производството поради изтекла давност.

„Разглеждане на едно от тези дела, които тя е забавила с четири години и осем месеца, в залата беше направено искане за прекратяване на производството поради изтичане на абсолютната давност. Значи те стачкуват в защита на Мирослава Тодорова, а в същото време поради нейното забавяне правят искания за прекратяване на делата поради изтекла давност, което е недопустимо. Тя е обявила мотивите пет дни преди изтичане на абсолютната давност. В закона ясно е записано, че мотивите се изготвят в едномесечен срок. Да са три месеца, пет месеца, при сложни мотиви, сложна фактическа и правна страна, но четири години и седем месеца, извинявайте много, това правораздаване в разумен срок ли е”, коментира Пенгезов.

Той обясни, че това е дело за документна измама. „Тя го е преквалифицирала след това в обикновена измама. Това е. явно е било отдавна. Фрапиращото е, че иска прекратяване на производството поради изтекла давност”, заяви той.

„Не е мястото на съдиите пред Висшия съдебен съвет на протест, мястото на съдиите е в залата. И всички колеги много добре знаят, че решението на ВСС се обжалва пред съда. До какво ще доведе това - утре ще дойдат пред всяка съдебна зала да протестират разни хора”, заяви още Пенгезов.