Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че през последните две години няма нито един конструктивен разговор с българския си колега Румен Радев. Това е и причината Пендаровски да не планира нови опити за диалог с българския държавен глава. Македонският президент коментира и политиката на България за блокиране на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Според него, действията на българските политици нямат аналог в исторически план, както и "провокациите" от страна на София.

В интервю за телевизия „Сител”, цитирано от NOVA, президентът на РС Македония Пендаровски открехна завесата накъде вървят отношенията между София и Скопие, месеци след като България отпуши пътя на съседите към Брюксел.

„Можем да действаме, срещи, кафе напитки и така нататък. Но не! За последните две години нямам нито един конструктивен разговор с Радев”, заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски.

Той описа ситуацията като танго. Коментарът му идва в момент, когато управляващите готвят промени в Конституцията, където място трябва да намерят и българите като малцинство: „За тангото трябват двама. Не говоря лично. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и изтъкна аргументи за нашата блокада на Европейския съюз, което е безпрецедентно в историята на ЕС”.

За спокойствие призова пък служебният външен министър Николай Милков, който до дни заминава за Брюксел като новия постоянен представител на България в НАТО. „Това изостряне на напрежението работи във вреда за това, което те трябва да направят. Дали съзнателно се опитват да вдигнат напрежението – не знам”, подчерта служебният министър на външните работи.

Дипломат №1 обаче отчете, че действията на Скопие не водят до резултати.  „Откакто беше прието т.нар. европейско предложение не виждаме една стъпка, която да е направена в посока на неговото изпълнение, нито учебниците, нито нищо”.

За да бъде променена македонската конституция е необходимо две-трети мнозинство, каквото управляващите нямат в парламента.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че за последните години поне 10 пъти е канил Пендаровски да посети България. „Единственото посещение беше в масовката при откриването на интерконектора на 1 октомври. С мое съдействие пред Фон дер Лайен Северна Македония получи финансова помощ от ЕС за закупуване на електричество.

Разбирам болката на президента на Северна Македония, че аз бях човекът, който преди 2 години постави за първи път пред европейските колеги и европейските институции, проблемът за правата на македонските българи. Аз успях да работя с всички европейски институции, така че вписването на македонските българи да стане задължително условие за начало на преговорите”, подчерта Радев.

И допълни: „Надявам се Пендаровски да осъзнае, че това е в помощ на неговата страна, за да скъса с идологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизиране на страната”.
nova.bg