/ iStock/Getty Images
Започна печатането на 678 149 данъчни съобщения, които в следващите дни ще бъдат разпратени до собствениците на недвижими имоти в София. От тях юридическите данъчно задължени лица са 19 450. 7 620 собственици са се отказали от хартиените съобщения и ще получат информацията на електронната поща, която са посочили.

В данъчните съобщения е изчислен размерът на годишния данък сгради и такса смет, които съответният собственик дължи за притежаваните от него имоти на територията на Столична община. На отделен ред има информация за наличие на стари задължения. За данък сгради и данък МПС софиянци ползват 5% отстъпка, ако платят цялата дължима сума наведнъж до 30 април.

По закон, при плащане на местни данъци и такси постъпилите средства покриват задълженията по реда на тяхното възникване. При наличие на висящ данък за минали години, при плащане първо ще се изчистят старите дългове, а не този за 2020 г.

Мараджиев: Какво лошо има да е богат кметът?

Писмата съдържат и QR код, чрез който с мобилен телефон може да се направи връзка с интернет страницата на общината, където да се извърши справка или да се платят местните данъци. Освен с ПИН код, издаден от общината, или ПИК, издаден от НАП, физическите лица могат да влизат в системата и с електронен подпис.

От бюджета на Столична община всяка година се отделят около 140 000 лв. за отпечатване и разпространение на писмата.

Данъчната кампания в София започна официално в първите дни на февруари, но данъкът за моторните превозни средства може да се плаща още от началото на януари. От началото на т.г. до момента 99 612 души вече са платили данък сгради, а 74 906 – данък МПС. За такса смет отстъпка няма, но 100 236 столичани са внесли и тези задължения.
БНР