Лиляна Павлова
Лиляна Павлова / БГНЕС
Управлението на ГЕРБ е предотвратило много трагични инциденти по българските тунели, мостове и пътища. Това отчете бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че ремонтни дейности не са били извършвани в тунел „Ечемишка“ от 2005 г. до септември 2016 г. Павлова изказа съболезнования на близките на загиналата Елена Горанова. „Да, асфалтът не се яде, но безопасността на мостовете и тунелите са тези, които съхраняват или довеждат до загуба на живот“, обясни Павлова. По думите й в първия кабинет „Борисов“ са инвестирани много пари за виадуктите, наред със строителството на тези нови над 350 км магистрали.
 
Никакви ремонтни дейности не са били извършвани в тунел „Ечемишка“ от 2005 г. до септември 2016 г. Това министърът на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов 2“ Лиляна Павлова:
 
"Да, асфалтът не се яде, но асфалтът и безопасността именно на асфалта и съоръженията са тези, които съхраняват или довеждат до загубата на човешки живот. Инвестирахме много за виадуктите по "Тракия" и "Хемус", помните огромните дупки на "Ечемишка", които доведоха до риск да има пропадащи автомобили, може би сме предотвратили загуба на човешки животи още тогава, започвайки с виадукта "Елешница", с "Ечемишка" и "Витиня" тунелите. Всичко това го направихме", каза тя.
 
Бившият председател на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов върна лентата още по-назад и се върна в годините, когато Бойко Борисов беше кмет на София и преди това:
 
"Сега като се замислите - какъв е въздухът отвън, помислете имаше ли до 2007 г. общ устройствен план за София. Споменете си също така имаше ли една европейска програма до 2007 г. по отношение на София. Нямаше, защото нямаше ясна правила. От момента, в който Бойко Борисов стана кмет на София, започна цялата планова работа и връщането на доверието, връщането на инвестициите и инфраструктурата на София", каза Кирилов.
 
Бившият министър на околната среда и водите също продължи темата за мръсния въздух и управлението на ГЕРБ:
 
"Каква беше картината преди това? Замърсяване на въздуха не само с фини прахови частици, но и с азотни оксиди, серни оксиди, с амоняк, замърсяване на почвата, на водите", каза тя.
 
От ГЕРБ отчетоха още инвестициите на кабинетите "Борисов 1" и "Борисов 2" в екологична инфраструктура.