Институциите трябва да бъдат наказани за трагедията в тунела "Ечемишка" на магистрала Хемус в неделя, смята председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, като се позовава на закона.

Жена загина в тунела, след като част от осветителната конструкция падна върху автомобил. Братът на жертвата заяви, че ще търси отговорност от пътната агенция по съдебен път.

Жена загина при инцидент на АМ „Хемус“

„Ние също ще поискаме оставката на хората, според които случилото се в тунел „Ечемишка” е случайно”, каза Йонко Иванов пред NOVA.

Той коментира, че пред шефове на комисиите по транспорт многократно е бил поставян въпросът за носенето на отговорност от институциите. "Както от шофьорите се изисква да караме със съответните гуми, талони, увеличени винетки, Гражданска отговорност, така и ние искаме да караме по безопасен път и при добра организация на движението", каза Иванов.

Мъжът, загубил сестра си в инцидента в тунел „Ечемишка“, ще съди АПИ (ВИДЕО)

По думите му се тича след събитията. „Преди две години говорихме за първия тунел. След това стана катастрофа и го затвориха. Тук е същото нещо”, даде пример Иванов.

Според него ще се скрие какво е установила проверката.

Експертът съобщи, че по закон трябва да има човек, който да отговаря за този тунел, да прави регулярни проверки на състоянието му и да вписва всичко в паспорта на съоръжението.

Експерт: Тунелите в страната не се поддържат адекватно

„Институциите трябва да бъдат наказани според Закона за движение по пътищата. Този, който не е дал предписания за състоянието на тунела, да се покаже и да даде обяснение пред обществото”, призова Иванов.

Той попита, защо когато е правен ремонт на виадукта, не е направен ремонт и на тунела.

nova.bg