Павлин Димитров е новият главен секретар на МВР
Павлин Димитров е новият главен секретар на МВР / снимка: БГНЕС

Правителството одобри предложението на вътрешния министър Михаил Миков да бъде освободен досегашният главен секретар на МВР Валентин Петров и за временно изпълняващ длъжността да бъде назначен комисар Павлин Димитров, досега директор на ОДП-Бургас. Това стана на днешното заседание на МС, а преди началото му в сградата на „Дондуков” 1 пристигна и самият Валентин Петров. По неофициална информация той е бил поканен да подаде оставката си. Четири часа по-късно президентът Георги Първанов подписа указа, с който по предложение на кабинета освободи Петров от длъжността главен секретар на МВР. С друг указ държавният глава назначи временно комисар Павлин Димитров начело на професионалното ръководство на вътрешното министерство. Преди да оглави ОДП-Бургас от края на 2005 г., новият главен секретар на МВР е бил и директор на ДНСП-София. За БТА комисар Павлин Димитров коментира, че е уведомен за решението на правителството да е временно-изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. Той допълни, че има виждания за радикални действия, но в следващите дни ще може да ги обясни.

Ето какво каза премиерът Сергей Станишев за рокадата в МВР: „Причините са най-вече политически и е въпрос на обществено доверие. Защото това беше причина в крайна сметка министърът на вътрешните работи да подаде оставка, а мисля, че аналогични са причините и по отношение на досегашния главен секретар. Не става дума за оценка на неговата професионална дейност, но в този момент, когато Министерството на вътрешните работи се нуждае от очевидно сериозна вътрешна реформа, нуждае се от укрепване на доверието, възстановяване на доверието от страна на гражданите, логично беше предложението и на министъра на вътрешните работи да има нов главен секретар”.

Припомням, че вече бившият главен секретар на МВР Валентин Петров излезе в отпуск на 1 април по препоръка на ИБ на БСП и на премиера Станишев. Причината бе, че името му бе замесено в скандала, свързан с издаването на паспорта на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, както и със скандала около ареста на бившия зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов. Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обвиниха Петров в това, че е покровителствал Иван Иванов. Самият Валентин Петров до днес беше в отпуск. Той минаваше за един от най-приближените до бившия вътрешен министър Румен Петков. После самият Петков призна, че именно кадровият му избор се е оказала най-голямата му грешка в МВР.