Паси: Подкрепата на САЩ решаваща за делото в Либия
Паси: Подкрепата на САЩ решаваща за делото в Либия / netinfo

Делото срещу българските медици в Либия се развива много по-бързо от преди. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси по време на международната конференция "Бъдещето на Балканите - от стабилност към евроинтеграция",  и подчерта, че подкрепата на САЩ е повече от съществена за българската страна.

Според Паси съвместните усилия на България, ЕС и САЩ са най-мощният механизъм, който може да доведе до положителен резултат за българските медицински сестри. Както Паси, така и министърът на външните работи Ивайло Калфин изразиха мнение, че едва ли ще има проблем с визите за българските журналисти, които отразяват делото срещу българските медицински сестри. Двамата бяха категорични, че либийската страна винаги се е съобразявала с желанието за отразяване на процеса и е предоставяла визи.

При откриването на международната конференция "Бъдещето на Балканите - от стабилност към евроинтеграция", министърът на външните работи Ивайло Калфин каза още, че въпросът за Косово трябва да се реши в диалог между Прищина и Белград.

Българският външен министър изрази очакване през юли да започнат разговори по същество на статута на Косово, но обърна внимание, че това ще е изключително труден етап от решаване на косовския въпрос.

Другият важен въпрос за Балканите е свързан с това Сърбия да изпълнява задълженията си по сътрудничеството си с международния съд в Хага и в същото време да развива големия икономически потенциал, който има. Това също може да стане с помощта на международната общност, подчерта Калфин и отбеляза, че възбуждането на конфликти на Балканите ще върне региона много години назад. Съществен въпрос за Балканите е и конституционната реформа в Босна и Херцеговина, както и подготовката на всички Балкански държави за членство в Евросъюза.

Калфин подчерта приемствеността в българската външна политика по всички въпроси на Балканската политика и каза, че днешната конференция е организирана от него и двама негови предшественици - Соломон Паси и Георги Пирински.