Партийните субсидии да не се държат на влог и да не отиват за митинги, предлага Кадиев
Партийните субсидии да не се държат на влог и да не отиват за митинги, предлага Кадиев / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Партийните субсидии да не се държат на влог и да не отиват за митинги, предлага Кадиев
68799
Партийните субсидии да не се държат на влог и да не отиват за митинги, предлага Кадиев
  • Партийните субсидии да не се държат на влог и да не отиват за митинги, предлага Кадиев

Партийните субсидии да не се държат на депозит и да не отиват за митинги и концерти. Това предложение направи пред Дарик депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.

По думите му трябва да има ясно разписани средства за парламентарна дейност и за извънпарламентарните нужди на една партия.

Кадиев е категоричен, че ако една парламентарна група не посещава заседанията на парламента, трябва да бъдат намалявани субсидиите на партията й. Даренията на пари от партийните субсидии също не са редни, защото те са на принципа „с чужда пита майчин помен".

Партийните субсидии са най-чистият начин за финансиране на партиите, защото е ясно откъде идват парите им, смята Георги Кадиев.

Получаването им от данъците на хората обаче означава и харчене за определени дейности, които да бъдат регламентирани и в никакъв случай да не може да се държат на депозит и да трупат лихва:

„Субсидията се дава за политическа дейност и би трябвало да покрива политическата дейност на една партия за една държава. Това не са пари на избирателите на ГЕРБ, дадени на партията за управление, това не е пенсионен фонд", допълни Кадиев.

„Да не казвам, че са бели пари за черни дни, но принципната постановка е, че партийните субсидии са начин за прозрачно функциониране на партиите", обясни Димитър Главчев от ГЕРБ.

Георги Кадиев е категоричен, че трябва да се промени и законът, така че субсидиите да не могат да отиват за митинги и концерти.

„По сегашния закон може да правиш всичко с тези пари. Утре може да си направиш концерт и да кажеш, че това е партийна дейност. Или както Бойко Борисов казваше, че е отишъл на мач на Реал Мадрид и Барселона и платил самолета от Авиоотряд 28 с пари от партийната субсидия. Основно трябва да се насочат тези средства към обучение на актива, изграждане на партийни структури и семинари", категоричен е Кадиев.

Атака подкрепя цялостното премахване на партийните субсидии, въпреки че финансира вестника и телевизията си именно с тези средства.