/ БГНЕС
Единодушно парламентът отхвърли президентското вето за Изборния кодекс
100890
Единодушно парламентът отхвърли президентското вето за Изборния кодекс
  • Единодушно парламентът отхвърли президентското вето за Изборния кодекс
Депутатите очаквано отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху спорните промени в Изборния кодекс. Законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в "Държавен вестник" в седемдневен срок, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Дебатите около мажоритарния вот и машинното гласуване продължиха близо 3 часа, въпреки липсата на опозиция в залата. В крайна сметка ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и "Воля" единодушно отхвърлиха ветото със 154 гласа "за" и нито един "против".

БСП вижда отхвърленото президентско вето като „сделка“ между ГЕРБ, ДПС и Патриотите 

Въпреки че драстичното завишаване на прага на преференциите според лидера на партия "Воля" Веселин Марешки е било "убийство" за преференциите, от парламентарната трибуна той заяви, че той и колегите му ще гласуват против ветото.
 
Депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов изрази недоволство от факта, че около избори всеки коментира Изборния кодекс, без нужния капацитет.
 
Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Думата взе и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изрази съчувствие към колегите си от левицата, които не присъстваха на пленарното заседание днес.
 
Сред най-спорните промени в Изборния кодекс беше завишеният праг за валидност на преференциалния вот, поредното отложено въвеждане на машинно гласуване във всички секции, както и възможността ЦИК да приема решенията с обикновено мнозинство. В крайна сметка от ГЕРБ обещаха, че след отхвърлянето на ветото щели да върнат прага за преференциалния вот постарому. 
 
Ветото на Радев дойде след като преди три седмици парламентът "на тъмно" и по предложение на ДПС измени драстично режима на преференциалния вот и на практика го премахна като възможност. Последва вълна от недоволство, след което нареждане от премиера Бойко Борисов да се върне досегашният праг на преференциите. И днес от ГЕРБ потвърдиха намерението си отново да изменят закона и да върнат старото положение.  

БСП ще обсъди връщането си в парламента, но при едно условие
 
Въпреки призива на държавния глава от БСП да участват в дебата, депутатите на левицата продължават бойкота си и за трета седмица останаха извън пленарна зала. Повод за напускането им станаха именно новите изборни правила, срещу които от тази част на опозицията възразиха остро.