Парите на Топлото няма да бъдат върнати на абонатите?
Парите на Топлото няма да бъдат върнати на абонатите? / netinfo
Почти невъзможно е парите от сметките на Валентин Димитров да бъдат върнати на абонатите на „Топлофикация – София”, защото дори и да бъде доказано, че сумите са взети от сметките за парно, няма как да се установи кой с колко е бил ощетен. Така председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай коментира внесения от колегата му Ахмед Юсеин проектозакон за възстановяване на незаконно присвоените средства от клиентите на столичната „Топлофикация”.

Според Рамадан Аталай Министерството на икономиката и Министерството на финансите трябва се произнесат как могат да се върнат парите на софиянци, ако от прокуратурата и съда бъде доказано, че сумите в сметките на Валентин Димитров са от отклонени от „Топлофикация” средства. Ако това бъде доказано, ще предложим мерки в полза на абонатите, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Иван Иванов, член на енергийната комисия от ДСБ предлага вариант, при доказано ощетяване на потребителите, парите да бъдат върнати, като се преизчисли цената на топлинната енергия. Ако се отчете, че в нея са включени предварително надвзети суми, цената може да бъде намалена за няколко месеца и така хората ще бъдат компенсирани, смята Иванов.

В близко време връщане на парите не може да се осъществи, коментира заместник-председателят на енергийната комисия Иван Гризанов. Според него, юристи и финансисти трябва да се произнесат дали това е възможно, но ако има ощетени, те трябва да бъдат компенсирани.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов каза, че преди да се говори за компенсации на потребителите, дознателите и прокуратурата трябва да установят какви са нарушенията и откъде са взети парите.