Отстраниха пиян член на изборна комисия в Казанлък
Отстраниха пиян член на изборна комисия в Казанлък / netinfo

Към 15.00 часа обстановката в община Казанлък е спокойна и изборният ден протича спокойно. От СИК в областта не е искано съдействие от полицията за прекратяване на незаконни действия или нарушения на реда, във връзка с изборите. В една от избирателните секции в ромската махала на Казанлък по обед бе отстранен член на СИК във видимо нетрезво състояние.

Към 13.00 часа в Оперативния щаб на РПУ – Казанлък е постъпило телефонно обаждане от лице, представило се като застъпник на политическа сила, че в казанлъшко село „масово се купуват гласове”. Около час по-късно е получен сигнал чрез медия, от представител на същата политическа сила, за подобни деяния в друго село. Извършени са незабавни проверки от намиращите се на място мобилни екипи на полицията. Посочените в сигналите обстоятелства не са потвърдени.

Дежурният прокурор се е самосезирал по материал за “купуване на гласове”, излъчен в обедна емисия на национална кабелна телевизия. По предоставената информация и материали е започнала проверка.

Полицията и прокуратурата апелират към гражданите, за подаване на навременна, конкретна и добросъвестна информация за закононарушения, свързани с изборния процес. Институциите заявяват готовността си да предотвратят или пресекат всяко нарушение, в рамките на законовите си правомощия.

До приключването на изборите, на обществените места ще има засилено полицейско присъствие. С цел недопускане на пътни инциденти е активизиран и контролът върху движението по пътищата.

До момента в звеното “Български документи за самоличност” на РПУ са връчени 5 временни удостоверения за гласуване на граждани, които са декларирали, че документите им за самоличност са изгубени, унищожени, откраднати или невалидни.

Удостоверенията за загубен или откраднат унищожен документ за самоличност ще се връчват до 19 часа днес. Те са с валидност до приключване на изборния ден и се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия.